'Umri prije smrti'

Imamović: Film govori o tome što uraditi prije odlaska Bogu na istinu

ahmed imamović
13.11.2021.
u 11:33

 "Umri prije smrti”, radni naslov filma redatelja Ahmeda Imamovića, koji je trenutno u postprodukcijskom statusu, njedri pitanje od životne važnosti, a to je što uraditi prije nego što čovjek ode Bogu na istinu.

Iako će publici biti objelodanjen tek naredne godine, Imamović je u razgovoru za Fenu kazao da je to jednostavna, ne tako nova priča, ali da predstavlja istraživanje o tome šta čovjek treba da uradi prije nego što napusti zemaljski svijet.

Imamović i Dragan Komadina, koji su ga pisali prije nekoliko godina, prvo su ga nazvali "Il Ombre", što znači čovjek, ali su ga vremenom preimenovali. Trenutni radi naslov sjajno korespondira s temom filma, ali kakav će biti naslov na kraju, još ne zna ni sam Imamović.  

To doživotno pitanje, kazao je Imamović, propisuju i srednjovjekovne liturgijske drame, mirakuli.

- Prikazuju čovjeka koji umire i koji se pita tko će otići s njim s ovog svijeta. Tu je njegova obitelj, žena, djeca, prijatelji, ali u esenciji, čovjek s ovog svijeta odlazi sam sa svojim djelima - kazao je Imamović.

Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, koji ima prilično respektabilnu svjetsku karijeru i koji nije imao mnogo prilika da glumi u bh. filmovima. Imamović kaže da je glumio sa svjetski poznatim imenima, kao što su Penelope Cruz, Tilda Swinton te Emile Hirsch.

- Bilo je vrlo zahtjevno, jer u jednom momentu dolazi do fizičke transformacije lika, koji je trebao smršati oko 15 kilograma, jer govorimo o čovjeku koji je bolestan i koji se mijenja - kazao je.

Pored Haskovića, ekipi su se pridružili i Miki Trifunov, Milan Pavlović, Slaven Knezović, Vlado Kerošević, Almir Kurt, Emina Muftić Minka te mnogi drugi.

- Praviti film je kolektivna umjetnost, to je vrlo složena struktura koja predstavlja jednu od najmlađih umjetnosti, jer u mnogome ovisi od tehnike i tehnologije - istaknuo je Imamović.

Tvrdi da je sjajno raditi s mladima te ljudima srednje dobi, ali i doajenima kao što su Miki Trifunov i Vlado Kerošević, no ističe da je najbitnije da redatelj vjeruje u projekt na kojem radi, ali i da glumci vjeruju redatelju.

Kao što je i sama tematika filma, Imamović kaže da su imali turoban put tijekom snimanja filma.

Govoreći o lokacijama gdje je sniman film, Imamović kaže da su najviše vremena proveli u Sarajevu, na Bjelašnici, u Konjicu, ali i općini Prozor-Rama, gdje su pronašli komad raja, ali i iznimno domaćinski raspoložene i čestite ljude koji su im pružili veliku podršku.

Imamović se osvrnuo i na situaciju u bh. kinematografiji tvrdeći da je kultura, ali i Fondacija za kinematografiju opljačkana.

- Dodijeljeni su milijuni za filmove koji nikad nisu snimljeni i nitko se ne pita gdje je taj novac - istaknuo je Imamović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?