Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar

Imamo povećanje broja publike u svim segmentima

10.04.2019.
u 12:08

Izvođenje brojnih predstava, gostovanja, odnosno sudjelovanje na brojnim festivalima samo su neke od aktivnosti koje provodi Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, a o aktualnim, ali i budućim projektima razgovarali smo s ravnateljem HNK Mostar Ivanom Vukojom.

Kada je riječ o predstavama, odnosno komadima koji se izvode u posljednjem razdoblju, Vukoja je naveo kako trenutačno imaju 14 živućih predstava na svom repertoaru, odnosno predstava koje su napravljene u produkciji HNK Mostar. Od toga su, ističe Vukoja, tri predstave premijerno izveli u ovoj sezoni, koja još uvijek traje, a ostale su iz njihovih prethodnih sezona.

Brojna gostovanja

- Primarno igramo predstave iz ove sezone, one najaktualnije, i igrali smo ih nekoliko puta. One su na repertoaru tijekom sezone i više puta se igraju. Da ne nabrajam sve; u ovoj kazališnoj sezoni predstavili smo komad “Zečja rupa”, koji je režirala Lajla Kaikčija, a onda smo imali “Sviraj to ponovo, Sam” u režiji Marija Kovača i predstavu “Jesenja sonata” Ingmara Bergmana, a u režiji Roberta Raponje - naveo je Vukoja. Kada je riječ o nadolazećem razdoblju, kaže kako veliku aktivnost imaju u vidu gostovanja, sudjeluju na nekoliko festivala, a i dogovorili su klasična gostovanja u vidu razmjene.

- Već u ovom mjesecu idemo na gostovanje u Zagreb, u kazalište Gavella, igramo u Zenici na festivalu, a u svibnju imamo gostovanje u Sarajevu, u kazalištu Teatar, te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Sudjelujemo također na Festivalu glumca u Vinkovcima, a do kraja sezone dogovoreno je oko deset nastupa - objasnio je Vukoja. Ističe kako su već godinama sustavno radili na razvoju publike i proširenju te baze ljudi koji imaju naviku kontinuirano dolaziti u kazalište.

- Imali smo nekoliko akcija, a svakako jedna od najpoznatijih je suradnja sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru koju smo nazvali “Studenti za HNK, HNK za studente”, gdje smo podijelili 10.000 vaučera kojima svaki od studenata SUM-a može besplatno pogledati jednu od naših repertoarskih predstava - naglasio je Vukoja dodavši kako je to dalo izvrsne rezultate.

Naime, kako kaže, publiku posljednjih sezona čine upravo studenti, a imaju i povećanje broja publike i u svim ostalim segmentima, od suradnje sa školama te umirovljenicima.

Potrebno nam je još glumaca

Vukoja je najavio kako će se akcija nastaviti, kazavši kako je rade u suradnji s Državnim uredom za Hrvate izvan RH.

- Ove sezone proširit ćemo je i nedavno smo potpisali sporazum sa Sveučilištem te smo suradnju proširili na profesore i suradnike, da i oni mogu preko vaučera pogledati predstave HNK - navodi Vukoja. Kada je riječ o budućnosti glumačke scene u BiH, Vukoja podsjeća na činjenicu kako je u Mostaru zatvoren Odsjek za dramsku pedagogiju, tako da imaju mali problem i s novim školovanim glumcima.

- Inače, naš je ansambl izrazito podkapacitiran jer kao stalne članove postave imamo samo devet glumaca i glumica. To ni približno ne zadovoljava naše uvjete, a i po zakonu trebali bismo imati barem 15 članova. To postaje i izraženije ako istaknemo da imamo 14 živućih predstava na repertoaru, što i brojniji ansambli teško izvode - ističe Vukoja. Kaže kako im treba glumaca, ali je problem na dvjema razinama; jedna je da u Mostaru nema dovoljno mladih akademskih glumaca, a druga je pravne i financijske prirode jer im osnivači trebaju dati suglasnost na nova zaposlenja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije