posavina

Ikavica specifična u BiH, oblik čipkarstva koji se zadržao jedino u oraškome kraju, napjevi... dio su tradicijske baštine

04.01.2017.
u 09:00

Nakon više od dva desetljeća festival “Dani hrvatskog filma” u Orašju iz male stare kinodvorane preselit će se u rujnu u novosagrađeni sportski i kulturni centar, sportsku dvoranu u Orašju koja je u građevinskome dijelu završena, tako da su preostala još unutarnja uređivanja. U ovoj će godini, po svemu sudeći, Orašje biti domaćin prestižne kulturne manifestacije “Dani europskog nasljeđa”. Tu lijepu vijest doznajemo od o. Zvonka Martića, pokretača brojnih kulturnih sadržaja Posavine, osoboto u Oštroj Luci i Boku gdje je oživio rad tamošnjeg KUD-a “Ravnica”, koji se izdvaja po njegovanju očuvanja izvorne folklorne baštine posavskoga kraja. Želja, ali i praktično djelovanje priora Samostana - duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” o. Zvonke Martića, učinila je nemjerljive rezultate u segmentu iznimno važnog očuvanja tradicijske kulturne baštine. “Dani europskog nasljeđa” mogli bi značajno rasvijetliti što to ima Orašje od materijalnog kulturno-povijesnog nasljeđa, ali i vrlo vrijednog nematerijalnog. Posavski govor, specifična ikavica kao jedinstvena u BiH, mogla bi biti jedna od tema vrijedna istraživanja kao oblik nematerijalne baštine. Svakako je tu i posebnost čipkarstva koje se u BiH jedino na poseban način zadržalo u okolici Orašja, kao i u Vidovicama, gdje se sačuvala posebnost duhovnih napjeva, također oblik nematerijalne baštine.

Tradicijska kulturna baština Hrvata u BiH je fragmentarno istražena te nedostaje stručnih i znanstvenih istraživanja kako bi se moglo utvrditi njezino stvarno stanje i odrediti smjernice za njezino daljnje očuvanje i razvoj. Uz postojeće stručnjake koji se bave proučavanjem tradicijske kulture (npr. muzikologa), nedostaju relevantni stručnjaci koji bi se bavili pojedinim kategorijama nematerijalne baštine (npr. obrtima, običajima, itd.) te kako bi se moglo sustavno posvetiti istraživanju i planiranju očuvanja nematerijalne baštine Hrvata u BiH. Manifestacija “Dani europskog nasljeđa” tome doprinosi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?