Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

I klapski festival pozicionira Posušje kao turističku destinaciju

06. kolovoza 2018. u 10:30 0 komentara 160 prikaza
Pogledajte galeriju 1/7

Festival klapske pisme Posušje već se među klapama profilirao kao nezaobilazno mjesto za nastup.

Vrhunska organizacija

Odlična organizacija, odlični tehnički uvjeti pozornice, razglasa i mjesta održavanja i kvalitetne klape samo su neki od razloga koje navode članovi klapa, koji su proteklih pet godina prošli ovim festivalom.

- Zapravo nas ne čude pohvale naših gostiju. Od početka festivala osluškivali smo nedostatke koje smo sami primijetili ili koje su nam sudionici prenijeli, pa smo u skladu s tim sugestijama svake godine i djelovali. Otvorenost cijelog organizacijskog tima na sugestije i želja da budemo što bolji doveli su nas na jednu doista zavidnu razinu - komentirala nam je Josipa Jukić iz Organizacijskog odbora Festivala klapske pisme. Tako je bilo i ove godine. Festival klapske pisme kao najzahtjevniji događaj kulturno–zabavne i sportske manifestacije “Posuško lito” oduševio je goste te još jednom zajedno s ostalim događajima ove manifestacije pozicionirao Posušje kao kulturno središte ovoga djela Hercegovine, pa i šire.

Festival organizacijski sve više napreduje, a ove godine slavi mali jubilej – svoje peto izdanje. Po prvi put se ove godine održava u tri večeri i, prema mišljenju organizatora, ove godine je postao kompletan.

- Sama činjenica da smo festival proširili na tri večeri govori kolika je zainteresiranost klapa i publike. Mislim da je festival odlična priča s kojim smo pogodili. Kada neki pitaju otkud klape u Hercegovini, u Posušju, mi kažemo da samo u Posušju postoje tri klape, a na području cijele Hercegovine njih više od 20 - kazao je uime Udruge Festivala klapske pisme općinski načelnik Branko Bago. Tradicija je započela prije dosta godina klapskim večerima i druženjima u Posušju, da bi prije pet godina započela festivalska priča.

- Prema reakcijama onih koji se razumiju u klapsko pjevanje, naša organizacija je dosad bila iznimno uspješna - kazao je Bago. Dodao je da je krajnji cilj pozicionirati Posušje kao turističku destinaciju u svakom smislu, a Festival klapske pisme, kao i svi događaji Posuškog lita, pridonose da Posušje postane turistički atraktivno u području kulture i zabave. Dugotrajna i zahtjevna organizacija festivala traje cijelu godinu, a uključuje aktivnosti domaćih posuških klapa: klape Grga, muške i ženske klape Zvizdan koji svojim nastupima u različitim mjestima pronose glas o posuškom festivalu, ali i brojnim volonterima koji kompletnu organizaciju naprave potpuno besplatno i isključivo domaćim snagama u samom finišu festivala. Od siječnja ove godine organizacija festivala je pod krovom Udruge Festivala klapske pisme.

Natjecateljski dio

Festival je započeo 3. kolovoza nastupom osam mješovitih klapa. Svečano ga je otvorio predsjednik Udruge Festivala klapske pisme Posušje, ujedno i načelnik općine Branko Bago, koji je iskoristio priliku darovati umjetničku sliku s motivima Blidinja i stećaka akademskog slikara Srećka Sliškovića pokrovitelju festivala Draganu Čoviću. Uslijedio je nastup mješovitih klapa, a prema odluci stručnog žirija, najbolja je bila klapa Kampanel iz Donjih Kaštela, koja je nagrađena Posuškim stećkom. Stećak im je uručio akademik Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda. Klapi Sveti Nikola iz Metkovića nagradu za drugo osvojeno mjesto uručio je Pero Bilušić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, dok je žiri na treće mjesto smjestio klapu Basca iz Baške Vode. Plaketu za osvojeno mjesto uručila im je Suzana Marić Serdarušić iz tvrtke KTM Brina. Posuškoj publici u konkurenciji mješovitih klapa najviše se svidjela klapa Pašareta iz Kučića, tako da je upravo ova klapa sa sobom odnijela Buru – nagradu publike. Muška klapa Zvizdan je oduševila u revijalnom djelu, a budući da je riječ o posuškoj klapi, publika ih je pozdravila s posebnim oduševljenjem.

Nadmašena očekivanja

Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog pobjednik je druge večeri u konkurenciji devet muških klapa na V. Festivalu klapske pisme Posušje 2018. Posuški stećak u ruke im je predao predsjednik Udruge Festivala klapske pisme Posušje Branko Bago. Trostruki uzastopni pobjednici Omiša nastavili su svoj pobjednički niz i u Posušju. Aldo Siniša Gradišar iz klape Vinčece je kazao da su se nadali pobjedi, ali da se ipak nikad ne zna kako će se druge klape predstaviti. Zanimljivo je i da je i on započeo razgovor s nama hvaleći organizaciju festivala. - Dosta putujemo, dosta smo na natjecanjima, ali ovo u Posušju baš je nadišlo naša očekivanja i iskustva. U vrijeme kad se stišće na sve strane, Posušje je pokazalo nevjerojatno domaćinstvo - kazao je Gradišar. Drugo mjesto osvojila je klapa Porat s Korčule. Nagradu im je uručio Goran Lulić, izaslanik Zore Dujmović, federalne ministrice za kulturu i sport, dok je njemu ispred Udruge Festivala umjetničku sliku s klapama na posuškoj pozornici, akademske slikarice Martine Tomić, uručila profesorica Marija Polić. Treća klapa po izboru žirija bila je klapa Rikordo iz Blata s otoka Korčule, a nagradu im je predala generalna direktorica tvrtke Binvest Ivica Šušnjar. Vrlo važna nagrada je ona publike – Bura koja je ove godine otišla u Omiš za klapu Žmul. Revijalni dio druge večeri upotpunila je klapa Kontra. Klapa sastavljena od vrsnih i poznatih klapskih pjevača koji iza sebe imaju puno nagrada i nastupa bila je oduševljena svim aspektima festivala. - Prvi put smo u Posušju. Ne znam što smo očekivali, ali smo oduševljeni viđenim. Sve je na vrhunskoj razini, publika je bila brojna, što nas je iznenadilo. Razmišljamo se dogodine prijaviti u natjecateljski dio da ozračje ovog festivala osjetimo i u tom djelu - kazao nam je Miro Trgo iz klape Kontra.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.