sjednica Središnje uprave

HKD Napredak za stipendije i potpore u akademskoj 2022./23. godini osigurao više od 150.000,00 KM

18.02.2023.
u 18:11

U akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak će stipendirati 112 studenata i studentica

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče u prostorijama Središnje uprave HKD Napredak u Sarajevu danas je održana XXIII. sjednica Središnje uprave HKD Napredak.

Na početku sjednice usvojen je predloženi dnevni red XXIII. sjednice kao i zapisnik s XXII. sjednice održane u Doboju 19. studenoga 2022. godine. Prezentirana je i informacija o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici, priopćeno je iz HKD Napredak. 

Na sjednici Središnje uprave na dnevnom redu bila su brojna pitanja od važnosti za rad i djelovanje Društva. Tako je usvojen proračun Središnje uprave HKD Napredak za 2023. godinu.

Na prijedlog Povjerenstva za mlade i stipendije donesena je Odluka o dodjeli stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i Podfondova „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“ za akademsku 2022./2023. godinu.

Tako će u akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendirati 112 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 150.000,00 KM, a potpisivanje ugovora sa studentima i studenticama bit će upriličeno u narednom razdoblju u Sarajevu, Mostaru i Zagrebu.

Članovi Središnje uprave na sjednici su razmatrali i nakon rasprave jednoglasno usvojili Odluku o dodjeli projektnih sredstava aktivnim podružnicama i udrugama koje su sastavni dio HKD Napredak za 2023. godinu, a koju je pripremilo Povjerenstvo za podružnice, udruge, zaklade, klubove  i članstvo.

Na Natječaj za dodjelu projektnih sredstava podružnica i udruga za 2023. godinu prijavljena su 52 projekta iz područja kulture i sporta kojima se tražila podrška u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi, smotri folklore te sportskih natjecanja na područjima gdje HKD Napredak aktivno djeluje i svojim radom i djelovanjem doprinosi promociji kulture i očuvaju kulturne baštine.

Središnja uprava jednoglasno je donijela odluku o odobravanju novčane pomoći u iznosu od 5.000,00 KM za saniranje šteta nastalih uslijed razornog potresa koji je nedavno pogodio Tursku i Siriju.

Na sjednici su također usvojeni i izvješće i zaključci Povjerenstva za gospodarstvo.

Osvrt na obilježavanje značajnog jubileja, 120 godina od utemeljenja HKD Napredak bila je također jedna od točaka dnevnog reda. Zaključeno je kako je ovaj značajan jubilej obilježen brojnim kulturnim aktivnostima upriličenim na razini Središnje uprave i Napretkovih podružnica i udruga diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva, od čega treba izdvojiti Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom „Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD Napredak (1902.-2022.)., Svečanu akademiju HKD Napredak i GALA 120-Napretkov svečani božićni koncert,  a što će detaljno biti prikazano u izvješću o radu HKD Napredak za 2022. godinu.

Na sjednici je bilo riječi i o okruglom stolu pod nazivom “Izazovi modernog hrvatskog jezika” koji bi se u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika, u organizaciji Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u BiH koji djeluje u okviru HKD Napredak, trebao održati u subotu 18. ožujka 2023. godine u Sarajevu. Na okruglom stolu će sudjelovati prof. dr. Vanda Babić Galić i dr. sc. Ozana Ramljak, članice Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u BiH, znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba, ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić, te eksperti dr. sc. Milica Mihaljević, dr. sc. Marijana Horvat, dr. sc. Lana Hudeček i dr. sc. Domagoj Vidović, prof. dr. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Zagreb, dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije