“Kolo igram, pismu pivam”

‘Hercegovac’ pokazao zašto je jedan od najboljih predstavnika kulture

10.12.2018.
u 08:12

Božićni duh ukrašenog središta Gruda prenesen je prošloga vikenda i u dvoranu Biberon gdje je nastupio HKUD “Hercegovac”. Radi se o drugom koncertu po redu pod nazivom “Kolo igram, pismu pivam”, nakon što je tjedan prije održan u širokobriješkom kinu Borak. “Hercegovac” je ovim dvama koncertima proslavio svoj 22. rođendan te pokazao raskoš i bogatstvo te dokazao zašto je jedno od najboljih društava na ovim prostorima koje je nastupalo od Europe do Amerike.

Događaj je otvoren glazbeno-scenskim prikazom hercegovačke svadbe, kako je nekad bilo kada su mladenka i svatovi dolazili u mladoženjinu kuću. Nažalost, nije davno bilo kada je taj običaj bio itekako živ i prisutan u Hercegovini, međutim, pomodarstvo je mnogo toga iskorijenilo, pa tako i te nekoć izuzetno zanimljive hercegovačke običaje koji su u jednom vremenu bili svojevrstan brend, a danas se guraju u zaborav. Doneseni su mladenkini sanduci, darovi, slastice su letjele prema djeci, mladenka je bacala jabuku, pjevalo se... uz gromoglasan pljesak publike. Također su izvedene pjesme i plesovi iz Slavonije, Hrvatske Posavine i Žepča.

Formiran tamburaški sastav

Dječje skupine predstavile su se spletom hercegovačkih kola i linđom. Također, nastupio je i tamburaški sastav HKUD-a “Hercegovac” koji je nedavno formiran, a pjesmama “Moja Hercegovina” i “Lijepa li si” pokazao je kako je pred sastavom svijetla budućnost.

Voditeljica programa Franka Bračić prigodnim je govorom predstavila ovo društvo. Društvo ima radioničku, glazbenu i novinarsku sekciju.

Hercegovački Lado

Mnogi se slažu da bi društvo teško opstalo na ovakvoj razini da nije entuzijazma njegova predsjednika Jerka Sesara. Poznati građevinski poduzetnik čini sve kako bi društvo bilo prepoznatljivo kako u tri općine i gradu u kojima djeluje tako i u puno širim okvirima. Na pozornici je Sesar ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružici Mikulić uručio prigodan dar zbog njezine podrške HKUD-u “Hercegovac”. Društvo ima više od 150 članova, a svake godine mu se pridružuju mladi, što je potvrdio i događaj u Grudama gdje ih je bilo različitih uzrasta i svi su plesali u isti korak i pjevali u jedan glas. Nazočni posjetitelji na kraju su izrazili nadu da će uskoro ponovno moći u Grudama uživati u zvucima “hercegovačkog Lade”, kako ga s ponosom nazivaju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?