Vrijedna donacija

Gruđanka za crkvu svete Kate darovala čak 100 tisuća dolara

Dan hrvatskih branitelja općine Grude 2022.
vecernji.ba
04.02.2023.
u 10:30

Jedan od simbola Hercegovine kada je riječ o najljepšim građevinama, zasigurno je crkva svete Kate u Grudama.

U izvješću koje je župnik fra Stanko Pavlović dao svojim župljanima, za 2022. godinu, navodi se što se sve u prošloj godini radilo na Kamenoj ljepotici, na crkvi i župnoj kući, a najavljen je za ovu i početak projekta uređenja stare župne kuće koja bi u budućnosti trebala biti muzej Gruda!

Donacije župniku daju mnogi od Gruda preko Njemačke pa sve do Amerike.

Međutim, jedno ime se posebno istaknulo u najnovijem izvješću, donosi portal Grude.com. Radi se o Bosiljki Kranje koja je darovala čak 100 tisuća dolara, što je u svjetskim okvirima jedna od najvećih pojedinačnih donacija za crkvu.

Bosiljka Kranjec djevojački se prezivala Bušić, a svoje rodne Grude i selo Pešiju napustila je početkom 60-ih godina. U Americi joj se posebno obradovao njen ujak fra Špiro Andrijanić, jedan od najdugovječnijih župnika u St. Louisu i Chicagu, pišu Grude.com. U toj državi je Bosiljka vrijedno radila, imala je zlatne ruke od kojih je stvarala odjevne predmete i popravljala oštećenu robu, a u toj zemlji je i upoznala svog supruga koji je rodom iz Popovače (RH). Brojnim Gruđanima koji bi se našli blizu i obratili za pomoć pomagala je za vrijeme svog radnog vijeka.

Danas u lijepim godinama pokazala je kako svoje Grude ne zaboravlja, pa iako je daleko od svog rodnog kraja i vjerojatno ga za života više neće posjetiti, taj kraj još joj je u srcu i u duši i želi da simbol tog kraja ostane najljepši, za sva vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?