‘Pjesni iz Vallarse’

Gojer svoje mjesto traži između Dantea i Petrarce

29.11.2016.
u 10:00

Ovih je dana iz tiska izašla knjiga poezije “Pjesni iz Vallarse” autora Gradimira Gojera, čiji su recenzenti akademik Luko Paljetak, Jordan Plevneš i Miodrag Živanović. Pisac, redatelj i teatrolog Gojer se i u nekim ranijim djelima bavio pjesništvom, poput zbirke pjesama “Kaze iz Ferhadije” u kojoj je ponudio neobični i poetski i iskustveni svijet. Ovo novo štivo iz književne radionice Gradimira Gojera već po svom naslovu kao da priziva i poziva da čitatelj osjeti što se iza njega krije.

U svojoj recenziji profesor Živanović je naglasio da se poezija ispije, da živi i da se giba po vlastitom jedinstvenom kodu i pulsira ritmom isto tako vlastitog vremena. Naslov svoje recenzije akademik Luko Paljetak naslovio je “Stihovi kao stube prema nebu”. Paljetak naglašava da kada se pročitaju stihovi zbirke, postaje jasno zašto njihov tvorac Gojer svoje mjesto vidi, traži, osjeća između Dantea i Petrarce. - On to ne čini iz oholosti, naglašava Paljetak. - Dantea Gojer priziva zbog svijeta u kojem se kreće njegova bolna misao. Svijet je to u kojem je sve isto, svijet koji je sam sebi dovoljan i kojem pjesnik sluti kraj i stoga se pita traje li naše doba, napisao je akademik Luko Paljetak u svojoj recenziji.

Prema sadržaju recenzije Jordana Plevneša, knjiga Gradimira Gojera je dokaz da je jedina utjeha suvremene civilizacije to što se poezija izdiže u nebo vječnosti, dok se povijest odvija u besmilsu realnosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?