Na 3. Festivalu knjige u Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavili se i ogranci iz Mostara, Čitluka, Posušja, Gruda te Viteza

Gavran: Matica dobrih knjiga okupila je dvostruko više posjetitelja, što nas veseli

11.06.2024.
u 20:11

U Zagrebu je proteklog vikenda završen 3. Festival knjige u Matici hrvatskoj "Matica dobrih knjiga" na kojemu su se, s izborom iz svoje nakladničke djelatnosti, predstavili i ogranci iz Mostara, Čitluka, Posušja, Gruda i Viteza. Matica hrvatska Mostar na festivalu je promovirala knjigu - slikovnicu dr. Darije Ostojić "Mala medicina".

"Mala medicina"

U razgovoru s novinarkom i urednicom u Programu za kulturu HRT-a Tamarom Džebić Šaljan knjigu su predstavile sama autorica dr. Ostojić te izvršna urednica i glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković. "Mala medicina" sastoji se iz 22 teksta napisana na zanimljiv i djeci prihvatljiv način. Ilustrirala ju je Monika Galić, također liječnica, a grafički dizajn potpisuje Kristian Ćupurdija. Recenzenti su Sonja Jurić i Franjo Takač.

- U knjizi su sabrani moji tekstovi koje sam objavljivala u književno-poučnom časopisu za mlade "Cvitak". Cvitak sam čitala kao učenica osnovne škole, a moja suradnja s njime počela je na prvoj godini studija medicine. Svakoga bih mjeseca pisala po jedan članak za rubriku Zdravlje u cilju na razumljiv način osnovnoškolcima objasniti različite teme iz područja medicine. S godinama se nakupilo članaka i rodila se ideja sažeti ih u knjigu. U prvi tren nismo znali kako ih sistematizirati, kako od toliko različitih tema napraviti nešto povezano. Razgovorom s kolegama i urednicima časopisa nadošli smo na ideju napraviti mali leksikon medicinskih pojmova poredanih abecednim redom i nazvati ga "Mala medicina". Mala jer je namijenjena mališanima, a medicina – jer je edukativna - kazala je autorica. Glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković koja, uz Miru Petrovića i urednički potpisuje knjigu, kazala je da se MH Mostar okrenula nakladništvu i promociji knjiga iz područja dječje književnosti. Kao zanimljivost spomenula je i činjenicu da je, uz dr. Dariju Ostojić, još jedna liječnica – Zdravka Mila Marijanović, ove godine na Mostarskom proljeću promovirala svoju slikovnicu, a za knjigu "Zlatne riječi" zavrijedila je Srebrnu povelju MH za najbolja Matičina izdanja prošle godine. - Knjiga - slikovnica "Mala medicina" bit će predstavljena i u samoj završnici Mostarskoga proljeća u petak, 14. lipnja, a razmišljamo i o još nekoliko promocija - kazala je glavna tajnica MH Mostar, dok je urednica Džebić Šaljan konstatirala da bi se ta knjiga trebala naći u svakoj bolnici u BiH i Hrvatskoj. Ogranak MH Grude promovirao je knjigu "Kratke priče i zgode iz Gorice" autora dr. Tihomira Bušića. Predstavljači su bili prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje, mr. sc. Mario Bušić i autor mr. sc. Tihomir Bušić, inače liječnik. Čitlučki se ogranak, u suradnji s Ogrankom MH iz Opuzena, predstavio knjigom "Priča o njoj" fra Miljenka Miće Stojića, a uz autora, govorili su i predsjednik MH u Čitluku Andrija Stojić i recenzent Mate Kovačević. Ogranci MH iz Posušja i Viteza predstavili su se s publikacijom "Benjaminov zbornik: u čast eruditu i domoljubu" te zbirkom priča Željka Kocaja "Tajna špilje Škav". Zatvarajući 3. Festival knjige u Matici hrvatskoj, predsjednik MH Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo i ponos uspješnom organizacijom i posjećenošću festivala.

Povezivanje kroz ogranke

- Na kraju smo još jednoga Festivala knjige u Matici hrvatskoj i, prema ocjenama nazočnih, bio je izvrstan. Imali smo dvostruko više posjetitelja nego lani. Hvala svima na sudjelovanju i odličnim promocijama. Ovaj je festival način da se svih predstavimo i povezujemo upravo kroz rad naših ogranaka. I na to svi trebamo biti jako ponosni - zaključio je predsjednik Matice hrvatske. Inače, festival je održan od 6. do 9. lipnja na otvorenoj pozornici u dvorištu Matice hrvatske na Strossmayerovu trgu u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije