Pjesme

'Gango moja, gangala te ne 
bi', da se nisam rodila u tebi' Pjesme

30.11.2015.
u 06:30

Dream team "Babe" čine Kata Mihaljević, Jagoda Lauc, Nada Lauc, Anica Škorput, Franka Šunjić i Blagica Skoko

Bio je to pravi festival gange, u prvom redu ženske, ali i muške, pa ostalih hercegovačkih, te napjeva Imotske krajine. To bi bio kratki siže prvog "Sila" koje je u svatovskom salonu "Fragola" nadomak Ljubuškog organizirao Dream team "Babe". Prvakinje Hercegovine u gangi i sličnim napjevima, "Silom", koje su organizirale uz pokroviteljstvo Nevanka Barbarića, načelnika općine Ljubuški, napravile su iskorak prema reafirmaciji izvorne narodne pjesme, piše Večernji list BiH.

"Četiri godine smo zajedno, svugdje bile, sve prošle, pa je došlo vrijeme i za počastiti naše prijatelje. Hvala Bogu, želja nam se ostvarila", kazala je Nada Lauc, neformalna glasnogovornica gangaškog Dream tima, a zatim ponesena ozračjem dodala:

"Svima hvala, od srca. Volimo pjesmu, volimo veselje, volimo društvo, volimo sve ljude ovoga svijeta. Što se tiče našeg imena, to nas često pitaju, mi imamo kuma Peru Vidića iz Dretelja kod Čapljine. Sve je ispalo spontano, da vam iskreno kažem, nismo ni znale što to znači 'dream team'. On je rekao: 'To su najbolje od najboljih'. Odlično, rekle smo, prihvaćamo i tako je krenulo." Dream team "Babe" čine: Kata Mihaljević, Jagoda Lauc, Nada Lauc, Anica Škorput, Franka Šunjić i Blagica Skoko. U minule četiri godine ljubuške gracije od gange, obišle su "pola svijeta", pjevale su naravno gangu, i na Trgu sv. Petra u Rimu, snimile CD s 19 pjesama. Nada kaže kako je svih 800 komada "planulo", sada se spremaju na dosnimavanje. Kažu da ih je narod prepoznao.

Uz gangu, njeguju i druge izvorne napjeve - bećarac, ojkavicu, brojkavicu, treskavicu, uzgor, pa putničko pjevanje. Jednom riječju, njihov je repertoar prava etnoriznica. Za "Silo" kažu da je prvo, ali ne i posljednje, jer su odzivom koji svjedoči o njihovu pjevačkom rejtingu, ugodno iznenađene. Uputile su 200 poziva, a odziv je bio stopostotan, tražila se i koja stolica više.

Nakon što je fra Ljubo Kurtović, župnik iz Veljaka, udijelio blagoslov, slijedio je službeni dio programa u kojem su nastupili mladi guslari Ivan Vidić iz Dretelja kod Čapljine i Marko Čolak iz Ledinca kod Gruda, te iskusni Mate Anić iz Jara kod Širokog Brijega, diplar Antas Mucić iz Cerna kod Ljubuškog, Bećari s Neretve iz Čapljine, bećari iz Prenja iz stolačke, te bećari iz Studenaca iz ljubuške općine. Mušku gangu prezentirali su gangaši sa Širokog Brijega, Gruda i gangaši HKUD "Sveti Ante" Humac. Naravno, u središtu pozornosti bila je ženska ganga koju su, uz slavljenice, izvodile odlične gangašice iz Veljaka kod Ljubuškog koje su izlazile i na bis, pa pravo osvježenje gangašice iz Prološca kod Imotskog, te ženska pjevačka skupina HKUD "Sveti Ante".

Na kraju s ovog neslužbenog festivala izvornih napjeva, može se samo kazati kako je ganga nekad bila, pjesma za svaku priliku, pjevala je o tužnim i veselim događajima, društvenim i drugim pojavama...*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije