9. ženska kolonija Bila

Galerija postala bogatija za dvadeset djela

19.09.2017.
u 11:00

U selu Bila kod Livna održana je 9. po redu Međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti.

Budući da u današnjem balkanskom društvu žene umjetnice teže stječu pozornost publike od svojih muških kolega, prije devet godina samouki umjetnik iz Bile, Branko Ivanković Mito se, uz potporu Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava BiH, upustio u hrabar pothvat – organizaciju prve, a i danas jedine Međunarodne ženske likovne kolonije u BiH i šire.

Ovom jedinstvenom kolonijom želi se ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina na nove generacije, tako da je svaka kolonija bila neka vrsta učilišta na otvorenom. Sudionice i posjetitelji su vidjeli primjenu 15-tak različitih umjetničkih tehnika, među kojima horenzu keramiku iz Rumunjske, kaligrafiju, ikonopis, slikanje slamom, rad na svili…

“Uglavnom, svake godine se nauči nešto novo. Lani je to bio rad s glačalom i voštanim bojama, a ove godine je to fito-kolaž, rad s božjim darovima, s cvijećem i zelenilom”, kazao nam je domaćin kolonije Branko Ivanković Mito, a Nataša Crnjac, umjetnica iz Prozor-Rame, koja je prezentirala tu tehniku, dodala je: “To je rad laticama cvijeća, grančicama, listićima. U biti sami postupak rada jako je zahtjevan, iziskuje puno vremena, strpljenja i preciznosti.”

A kako se ljudi rado vraćaju tamo gdje im je bilo lijepo, neke od sudionica, poput enkaustičarke iz Zenice, Zdene Šarić Pisker koja sedmu godinu dolazi u Bilu, skoro da su postale domaćini. “Mito i Jakica su predivni domaćini, ambijent još bolji, druženje također s umjetnicima koje nisam znala, koje sam upoznala, isto tako, pruža jednu neviđenu mogućnost razmjene iskustava, učenje nečeg novog”, kazala nam je Zdena, a umjetnica iz Travnika, Jasmina Muhić dodaje: “Druženje kod njih je stvarno prekrasno tako da bih svakom preporučila da dođe, ako ništa drugo, da obiđe njihovu galeriju i vidi djela nastala na tim kolonijama.”

I umjetnica iz Širokog Brijega, Anđelka Hrkač, u Biloj je već petu godinu zaredom, za domaćine, organizaciju i poslanje kolonije ima samo riječi hvale. Ove godine je galerija postala bogatija za djela 20 umjetnica iz BiH i RH. Radovi su prvo izloženi u galeriji “ArtMit”, a zatim će biti prikazani na izložbama u drugim bh. gradovima i u inozemstvu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?