U Mostaru i Širokom Brijegu predstavljeni roman i dvije komedijepoznatog hercegovačkog TV novinara, večeras predstavljanje u Grudama

Frano Vukoja: Rendgenska slika duha i CT temperamenta Ilke Barbarića

20.01.2023.
u 16:40

U knjizi su roman “Zatvaraj vrata” i komedije “Štrajk glađu poslije ručka” i “Nemoj preko telefona”, a kako je Vukoja naglasio, moto knjige je “Utjehu od ozbiljnosti života nalazim u smijehu, šali, komediji…”

Nakon mostarske promocije knjige u kojoj se nalaze roman “Zatvaraj vrata” i dvije komedije “Štrajk glađu poslije ručka” i “Nemoj preko telefona” Ilke Barbarića, poznatog HTV-ova novinara, njegova književna ostvarenja predstavljena su i u Širokom Brijegu. U prostoru galerije “Noa” knjigu su predstavili Večernjakov novinar, kolumnist i književnik Frano Vukoja i sam autor Ilko Barbarić. Ulomke iz Barbarićeva romana i komedija čitala je književnica Renata Naletilić, ulomak iz osvrta na knjigu dr. Marka Babića Kristina Bubalo, a program je vodila književnica Sanijela Matković. Na početku predstavljanja Ilkinih književnih ostvarenja Frano Vukoja je kazao:

Čekamo nastavak priče

- Večeras predstavljamo književnu akciju “3 u 1”: jedan roman – dvije komedije gratis! Imam u svojoj biblioteci više koktel-knjiga, kao pet drama Mire Gavrana ukoričenih u jednu knjigu ili sve drame Darija Džamonje u jednoj knjizi. Imam i kraćih romana od Ilkina “Zatvaraj vrata”, koji su svjetski bestseleri. Valja podsjetiti na to da je kratkoća sestra talenta, kako reče Čehov, pa su tako Coelhovi bestseleri redom kratki romani, ali se dugo pamte. Volim romane koji se čitaju u dahu.

Jedan je pisac izdavaču donio jako “debeo” rukopis pa mu je izdavač prigovorio: “Jesi li mogao napisati malo kraće?” Ovaj mu je odgovorio: “Nisam imao vremena napisati kraće!” Netko piše brzo i lako, netko misli dugo i piše kratko. Najvažnije je da je napisano kvalitetno, aktualno i svevremeno. Ilko nije od onih pisaca poput Zanea Greya, koji na pet stranica opisuje cedrovu šumu, niti poput Prousta nadugo i naširoko razglaba o okusu čaja u sjenci procvalih djevojaka.

Vukoja je naglasio da moto Barbarićeve knjige glasi: “Utjehu od ozbiljnosti života nalazim u smijehu, šali, komediji…” Istaknuo je da je Ilko u romanu “Zatvaraj vrata”, koji je nadahnut istinitim događajem, kristalno jasan, da zna što želi reći i toga se drži.

- Ilko je svijetu književnosti i čitateljima kazao sve što je trebao reći o studentu Filipu koji se našao u nemilosti korone, u izolaciji. Filip ima Špicu kao neku vrstu Big Brothera, autora proglasa o studentovoj izolaciji, “carinika” koji na svoj način naplaćuje dostavu hrane, djevojku Silviju koja nije Julija, a pogotovo Penelopa, “logističara” Mirka kojeg će uloviti “in flagranti” sa Silvijom, ali ima i Joea, rokera koji će se pojaviti kao deus ex machina u grčkoj drami. Usudim se zakleti da je roker Joe autorov alter ego, Ilkin “lirski subjekt”. Ilku poznajem kao bubnjara nekih bendova od prije 30-ak godina - kazao je Vukoja dodavši da se slaže s autorom predgovora dr. Markom Babićem, koji je Filipa usporedio s Ivicom Kičmanovićem u Kovačićevu romanu “U registraturi”.

Frano Vukoja je u Ilkinu romanu prepoznao ponešto kunderovskog te kazao da su ga neki fragmenti u svim trima dijelovima ove trilogije podsjetili na jezik i stil Charlesa Bukowskog te dometnuo:

- Ilko je vrlo hrabar, izravan, konkretan, točan i sočan, govori živim jezikom… Joe Filipa poučava životu, a sam ponovno uči čitati – da bi mogao pratiti novovjeki jezik internetske džungle. Filip odrasta, zreliji je za izdaju, nevjeru, samoću, ljudsku zloću, ali i za svijest da uvijek postoji neki dobri stari roker, drugačiji od drugih, da postoji brat čovjek. Shvatio je da je život hrpa meda i žita. Stigao je na kolodvor i na Silvijin upit na mobitelu kamo ide, odgovara: “Za nigdje!” Svjestan je okružja i činjenica. Nadamo se da ga je sve što ga je snašlo “naučilo pameti”, da neće odlutati, vjerujemo da će znati kamo i kako dalje. Čekamo Ilkin nastavak Filipove priče! Barbarić se služi Stendhalovom “formulom”. Autor kultnog romana “Crveno i crno” kazao je da je roman ogledalo koje promiče cestama. Kao da je predvidio film kao buduću umjetnost. Mislim da je roman “Zatvaraj vrata” dobar predložak za igrani film, tema je aktualna, ali i svevremena - dodao je.

Naš kolumnist i književnik naglasio je to da su Ikine komedije “Štrajk glađu poslije ručka” i “Nemoj preko telefona” doprinos ovdašnjoj književnoj sceni kojoj nedostaje dramskih tekstova. Frano Vukoja, koji je godinama pod pseudonimom Matiša Škijić pisao tekstove naslovljene “Ja bi svojim ričim”, istaknuo je:

- Posebno me veseli Ilkin živi jezik ovdašnji. Jezik Miloševa Rodijaka Ćipe, Kume Mande sestre Ancile Bubalo, Martina Kravara fra Jakova Bubala, Ilije Đavruka Vladimira Pavlovića Ilko je osvježio i obogatio nekim novim ovdašnjim jezičnim biserima koji mogu biti zanimljivi dečkima iz Erogaga, ali i Anti Kraljeviću, autoru Ričnika zapadnohercegovačkog govora.

Vukoja je kazao da su Ilkine komedije zahtjevne za uprizorenje, kako za redatelje tako i glumce te, zaključio:

- Jednu komičnu monodramu i jednu komediju u kojoj igra bračni par ja bih zajednički nazvao “Tri lica traže pisca”. Pisca – lisca. U monodrami (komediji) “Nemoj preko telefona” Hercegovac živim, točnim i živahno sočnim jezikom priča svoje “muke ježove”. U komediji “Štrajk glađu poslije ručka” (Bračne predigre) Ivo i supruga mu Tina iskričavim i sočnim jezičnim nadmetanjima oslikavaju jedno popodne bračnog života negdje u Hercegovini. Ovaj jezični obračun kod OK bračnog korala podsjeti nas pomalo na Bergmanove “Prizore iz bračnog života”, pomalo i na kadrove Vrdoljakova filma “Ljubav i poneka psovka”, čak i na, onako po naslovu, na operu “Ljubav i zloba” Vatroslava Lisinskog. Ilkin sočni jezik nekako vuče na Bukowskog, koji se u književnosti javio također u zrelijoj životnoj dobi.

Književni napitak “3 u 1”

U Ilkinu jeziku miješaju se trpko i slatko. Moram priznati da me nasmijao ovaj hercegovački Bukowski. Humor mu služi kao alat kako bi ironija bila što veća! A koja je poruka ovog književnog napitka “tri u jedan”? Andre Gide rekao je da se poruke šalju poštom. Evo, sada i elektroničkom. Ilko potvrđuje činjenicu da je humor čuvar razuma, da pravi reda u kaosu. Ovaj književni napitak “tri u jedan” rendgenska je slika Ilkina duha, CT njegova bujnog temperamenta. Čestitam Ilki i preporučujem njegov književni napitak “tri u jedan” na čitanje. Posebno ono između redaka! - zaključio je Vukoja.

Knjiga je izišla u izdanju Međunarodnog centra Terra iz Mostara, predgovor je napisao dr. Marko Babić, a recenzenti su nedavno preminuli Velimir Pšeničnik Njirić i glumica Nina Popović. Prema programu predstavljanja, Ilkina knjiga će, nakon Tomislavgrada, večeras biti predstavljena u kinodvorani u Grudama u 19 sati, a predstavljači će biti Sanijela Matković i Renata Naletilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?