17. ožujka

Franjevački samostan u Fojnici predstavlja novu knjižnicu s 40.000 naslova

Franjevački samostan
05.03.2016.
u 12:31

Gvardijan fra Nikica Vujica ističe za da nova knjižnica obuhvaća 42.000 naslova od 1850. godine do danas

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici priredit će 17. ožujka u povodu Dana općine Fojnica otvorenje nove knjižnice s 40.000 naslova, uz postavku izložbe fotografija novinara Hazima Čuklea. Još jedna je to potvrda višestoljetnog truda bh. franjevaca da ulažu u širenje znanja, te vrijedno čuvaju do sada skupljen pisani trag, kao i ukupno kulturno-povijesno naslijeđe BiH.  
Gvardijan fojničkog samostana fra Nikica Vujica ističe za Fenu da nova knjižnica obuhvaća 42.000 naslova od 1850. godine do danas te ukoričena izdanja novina izdavanih do početka posljednjeg rata.

Ističe kako je samostan 2013. godine počeo digitalizaciju naslova iz nove knjižnice, a taj proces trajao je gotovo dvije godine. Njen fond sada se daje na korištenje zainteresiranim građanima, učenicima i studentima koji će se moći učlaniti u knjižnicu i u samostanskoj čitaonici čitati knjige ili ih nositi kući. 

- Veliki posao digitalizacije naslova iz nove biblioteke uradila je Natalija Šimunić, koja radi kao vodič i knjižničarka u našem muzeju, a također joj je pomagala i Sandra Biletić iz Arhiva BiH. Radujemo se što je taj posao završen i sada nova knjižnica ima svoj smisao. Znatno je pomogao i načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević, koji je za tu namjenu, uime te općine, donirao 5.000 KM. Znamo da se danas knjige dosta manje čitaju te da one nisu toliko popularne, jer se sada uglavnom koriste drugi mediji. No, od 17. ožujka svi zainteresirani će moći koristiti našu knjižnicu, a za početak ćemo nuditi besplatnu članarinu, ustvrdio je.

Nova knjižnica poklonicima pisane riječi ponudit će mnoštvo aktualnih naslova. Fra Nikica Vujica naglašava da je samostan, zahvaljujući Fondaciji za knjižničnu građu pri Federalnom ministarstvu obrazovanja, pet godina dobivao po jedan primjerak novih naslova koji su izlazili u BiH, čime je knjižnica u kontinuitetu ažurirana. 

- Također smo imali veliki dar od povijesničara Srećka Džaje te Gradimira Gojera, a nedavno smo dobili dar i od Ljiljane Testen iz Sarajeva koja je donirala više od 400 knjiga, riječ je uglavnom o autorima koji su pogodni za srednjoškolce, poput Tolstoja, Solženjicina, Andrića, Selimovića i drugih, naveo je on.

Fra Nikica podvlači da samostan baštini i iznimno vrijednu staru knjižnicu s više od 11.000 naslova izdanih od 14. stoljeća do 1850. godine, raspoređenih u 26 područja, poput matematike, fizike, medicine, povijesti, filozofije i drugih. No, ona zbog starosti knjiga i rukopisa nije dozvoljena za širu uporabu, već samo za istraživanje i znanstveni rad.

Otvaranje nove knjižnice bit će popraćeno izložbom fotografija novinara Hazima Čuklea, posvećenih Fojnici. Ona će, kako je naveo fra Nikica, biti postavljena u znak zahvalnosti i priznanja ovom novinaru koji svojim tekstovima i fotografijama širi lijepu priču o fojničkom životu. Iz fundusa od oko 200.000 fotografija izdvojeno ih je 80 koje će biti postavljene u multimedijalnoj dvorani muzeja. Njegovi radovi, smatra fra Nikica, istinski mnogo govore o ljudima i događajima u Fojnici. Prigodni govor o ovoj izložbi imat će Nevres Jemendžić.

Knjižnicu će otvoriti načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, a u prigodnom programu sudjelovat će i Ivan Lovrenović, koji će govoriti o važnosti i značaju biblioteke, knjige i čitanja, fra Nikica Vujica, Nerves Jemendžić te student franjevačke teologije i opernog pjevanja iz Sarajeva fra Emanuel Josić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije