Izložba "Razigrana priroda"

Fra Perica Vidić je most koji povezuje Hercegovinu i Bosnu

izlozba
Foto: Vecernji.ba
1/4
03.10.2014.
u 10:46

Kolorizam je najznačajniji segment fra Vidićevog likovnog izraza, on je istodobno i impresionistički i ekspresionistički

U franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru, u srijedu je otvorena izložba pod nazivom “Razdragana priroda” akademika fra Perice Vidića, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Osamdeset izložbi

Postav sadrži deset pastela i deset ulja na platnu. Na počeku sve nazočne pozdravio je fra Iko Skoko, gvardijan mostarskog samostana te između ostalog rekao:

“Fra Perica Vidić je član Bosne Srebrene, a most je između Hercegovine i Bosne, između Hercegovačke franjevačke Provincije i majke provincije Bosne Srebrene”. Fra Skoko je iznio fra Pericin životopis. Fra Perica Vidić je imao do sada preko 80 samostalnih izložbi.

O izložbi “Razigrana priroda” govorio je i povjesničar umjetnosti Ivan Vukoja, a izložbu je otvorio dekan Likovne akademija Sveučilišta u Mostaru prof. Stjepan Skoko.

- Čast mi je kao dekanu Likovne akademije Sveučilišta u Mostaru što mogu večeras u franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru otvoriti izložbu časnog franjevca Bosne Srebrene akademika fra Petra Vidića. Stojeći ovdje kao da vidimo sve velike bosanske fratre koji su djelovali i na polju uljudbe, od fra Matije Divkovića, fra Ivana Franje Jukića, fra Ignacija Gavrana do brojnih drugih koje ne mogu sada nabrojiti. Kada govorimo o kolorizmu fra Petra Perice Vidića, najznačajnijem segmentu njegovog likovnog stvaralaštva, treba imati na umu da on istovremeno demonstrira slobodu u korištenju boja, na jednoj strani i na drugoj, njegove boje jesu nosioci semantičko komunikacijskog sloja slika, te nas uvode u svijet ljepote i dramatike, pri tom djelujući inspirativno, inovativno, snažno i duboko. Zacijelo, njegov kolorizam koliko god je impresionistički, on je jednako toliko i ekspresionistički. Franjevac Perica Vidić je izuzetno hrabar čovjek i slikar, snažnog duha, ogromne energije, eruptivne mladenačke imaginacije. Čestitam autoru fra Perici na svim slikarskim ciklusima koje je odnjegovao, te ovu izložbu proglašavam otvorenom - kazao je dekan Skoko.

Siromašnim studentima

Otvaranje izložbe glazbenim točkama popratio je Mile Bubalo. Izložba je prodajnog karaktera, a sav novac prikupljen od prodaje slika ide u korist siromašnih studenata u Sarajevu. Fra Perica je zahvalio organizatoru i svima koji su došli na izložbu. Jedna fra Pericina slika bit će prvi eksponat buduće Međunarodne galerije mira koja će biti u “Campanarium pacis”, tj. u zvoniku franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?