Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

FOTO Za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan RH izabrana Mona Bandov iz SAD-a

Foto: Željka Mihaljević
1/10
14.07.2023.
u 21:54

Ove godine najljepša je bila Mona Bandov iz SAD-a koja je nosila livanjsku nošnju. Majka joj je iz Livna, a otac iz Tajlanda. Titula prve pratilje ponijela je Giulia Verdat iz Italije, a drugu Malina Nadinić iz Argentine. Najfotogeničnija je Vivien Lašković iz Mađarske.

Povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja bogatstva tradicijske kulture, jačanja i očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta, samo su dio ciljeva desetljetnog projekta tomislavgradske Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH „Stećak" naziva Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. 

Sa svojim dopredsjednikom i idejnim tvorcem ovog hvale vrijednog projekta, karmelićaninom i dr. etnologije ocem Zvonkom Martićem, „Stećak“ je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirao i jubilarnu 10. Reviju. Na ovogodišnjoj reviji sudjelovala je 21 djevojka hrvatskih korijena, predstavnica hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata, od Sjeverne do Južne Amerike, kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica.

 

Žiri izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH činili su: Josip Muselimović, Jozo Pavković, Marija Perić, Ivan Miloloža i Petar Galić
Foto: Željka Mihaljević

 

Naš 'stari' znanac, veliki zaljubljenik u folklor, tradicijsku kulturu i običaje, otac Zvonko s ponosom je istaknuo posebnost ovogodišnje revije: „Posebnost je što su djevojke za svog boravka u Hrvatskoj i BiH imale fotografiranje na Vranskom jezeru, potom bile gošće g. Ivana Kneza, gradonačelnika Biograda na Moru u kojem su se, na rivi ispred zgrade Gradske uprave, predstavile svojim domaćinima i brojnim turistima. Obišle su i kanal između otoka Pašmana i kopna, bile gošće na tom otoku. 

Održana je i multimedijalna izložba u Zavičajnom muzeju naziva 'Hrvatske djevojačke nošnje i nakit kao dio europske baštine', a pri povratku u Tomislavgrad djevojke su boravile i u Klisu, posjetile Klišku tvrđavu, fotografirale, te se upoznale s poviješću tog kraja.“ 

Nakon tog sadržajnog boravka i novih prijateljstava, djevojke su se pod budnim okom organizatora pripremale za završnu, finalnu večer. Za razliku od prošlogodišnje, 9. Revije, kada smo se usred srpnja gotovo smrzli pod naletima hladne duvanjske bure, ove godine vrijeme nam je svima bilo naklonjenije. Djevojke su hrabro prošetale pred publikom i žirijem, predstavile sebe, soju zemlju i narodnu nošnju na sebi, od kojih su neke bile starije i od 100 godina. Svojevrsnu potporu u tome im je dao i 'stari' voditelj Franjo Riđan koji je uveseljavao i njih i publiku svojim duhovitim dosjetkama, a onda je kucnuo i taj čas, proglašenje dviju pratilja i najljepše.

Ove godine najljepša je bila Mona Bandov iz SAD-a koja je nosila livanjsku nošnju. Majka joj je iz Livna, a otac iz Tajlanda. Titula prve pratilje ponijela je Giulia Verdat iz Italije, a drugu Malina Nadinić iz Argentine. 

 

 

Dok je žiri vijećao s djevojkama je u prigodnom programu nastupio Napretkov glazbeni trio Senso.

Sudionice Revije predstavljene su i na Facebook stranicama "Stećka", publika glasovala i za najfotogeničniju djevojku izabrala Vivien Lašković iz Mađarske.

 

Foto: Željka Mihaljević

 

Program je održan pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjednika HNS-a, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade HBŽ, Općine Tomislavgrad, te Grada Biograda na Moru. 

Naime, sve ovogodišnje pobjednice dobile su replike hrvatskog tradicijskog nakita iz različitih krajeva BiH, a organizatori su se pobrinuli kako bi se svake godine u sustav nagrađivanja unijele određene novine, no, uvijek je riječ o replikama nakita čiji se originali nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije