Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Film može izazvati burne i zanimljive rasprave

Film je, kaže Purivatra, snažan medij koji može izazvati mnogo burnije i zanimljivije rasprave nego bilo koji drugi medij, a to je, ističe, i svrha Festivala.
13. kolovoza 2015. u 14:26 0 komentara 50 prikaza
sff

Šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey istaknula je danas, prilikom predstavljanja programa Vijeća Europe tijekom Sarajevo film festivala (SFF), da je cilj Vijeća da se izgradi Europa koja će biti bliže povezana te da kultura u tom pogledu igra važnu ulogu. 

Kako je rekla, uloga SFF-a ne svodi se samo na razmišljanje o filmskim zvijezdama i poznatim osobama, jer SFF ima dublji značaj u izgradnji bolje regije, ali i Europe, u kojoj će se građani upoznavati, družiti i komunicirati. 

Istaknula je da se podrška Vijeća Europe SFF-u ostvaruje i kroz podršku Fondaciji Eurimages, koja je, ne samo važan partner Vijeća Europe već i SFF-a, te kinematografije u jugoistočnoj i Europi u cjelini. 

Pojasnila je kako će se ove godine Vijeće Europe, u kontekstu njihove uloge na SFF-u, baviti suočavanjem s predrasudama. To je, kako je rekla, pitanje kojim se kinematografija inače bavi, jer je to način da se razmijene priče iz različitih uglova gledanja. 

U pogledu ostalih aktivnosti Vijeća Europe na SFF-u, kazala je da će u sklopu programa "Open Air", prije svake projekcije filma biti prikazan videospot od 30 sekundi koji će govoriti o ljudskim pravima i pravima marginaliziranih grupa, kao što je, naprimjer, LGBT zajednica. 

Još jedna aktivnost koja je u tom smislu važna jeste "Living Library", u kojoj će, pojasnila je Hennessy, umjesto knjiga biti prisutni pripadnici neke ranjive skupine ili skupine o kojoj imamo predrasude, kao što su članovi LGBT zajednice, emigranti ili osobe s invaliditetima, a s kojima će posjetioci imati priliku razgovarati i svladati svoje predrasude. 

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio je Uredu Vijeća Europe na kontinuiranoj podršci SFF-u, ne samo u pogledu novčane nagrade za najbolji regionalni film u natjecateljskom dijelu programa već i za njihovu proaktivnu ulogu koja SFF čini kvalitetnijim i drugačijim. 

Film je, kaže Purivatra, snažan medij koji može izazvati mnogo burnije i zanimljivije rasprave nego bilo koji drugi medij, a to je, ističe, i svrha Festivala.
 
- Raduje nas da su gosti festivala, ne samo režiseri i glumci već i brojni turisti, jer je to prilika za susret s drugačijim ljudima i stvaranje poznanstava, kao i prilika da se riješimo predrasuda, kazao je Purivatra. 

Također je naglasio da film, za razliku od ostalih medija, ima poruku koja, i kada prikazuje probleme u nekom društvu, ukazuje na to kako postoji nada te da društvo mora praviti promjene da bi buduće generacije živjele bolje i uspješnije. 

Takvih je, kaže, i 10 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu SFF-a, a radi se o najboljem izboru u posljednjih 10-ak godina. Naglasio je da filmovi dolaze iz osam zemalja i obrađuju različite teme, ali da govore globalnim jezikom i o temama s kojima će se svi moći poistovjetiti. 

Predstavnik Fondacije Eurimages za BiH Jovan Marjanović pojasnio je kako je Eurimages zapravo Fond Vijeća Europe koji raspolaže proraunom od otprilike 20 milijuna eura, a koji se godišnje ulažu u najperspektivnije europske filmove, rađene u europskoj koprodukciji. 

Dodao je da je više od 18 bh. produkcija pomognuto iznosom višem od osam milijuna KM. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.