West Herzegowina

Festival s važnom misijom

28.07.2018.
u 10:00

- Prekinuo sam odmor na Krku kako bih ponovo došao na West Herzegowina Fest. Ovo je festival koji ima važnu misiju jer daje šansu mladim talentima. Glazbena škola u Širokom Brijegu ima 188 učenika pa samu uvjeren da će na ovom festivalu nastupati sve više domaćih bendova. WHF je već međunarodni festival, a na putu je postati u pravom smislu i europski - kazao je ugledni glazbenik Miljenko Puljić, član glazbenog žirija Mediteran Film Festivala 2018., koji će s Hrvojem Horvatom, Večernjakovim glazbenim kritičarom, Zlatkom Gallom, Samirom Čulićem i Ivanom Galićem Ivećkom večeras odlučiti o najboljim bendovima u konkurenciji njih devet iz Mostara, Sarajeva, Splita, Varaždina, Aradaca (Srbija)…

22 filma

Na festivalu će biti prikazana 22 filma, a u festivalskom fanzinu nalazi se 27 kratkih priča u književnoj konkurenciji. Festivalski program upotpunio je i Art Corner kojim osam likovnih umjetnika, koji su završili Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, omogućuje posjetiteljima vidjeti proces stvaranja umjetničkih djela.

Nina Badrić, koja je na prvoj festivalskoj večeri nastupila nakon bendova u konkurenciji i splitskog repera Vojka Vrućine, bila je oduševljena festivalom.

- Ponosna sam na to što sam ovdje s vama - obratila se publici koja je dva sata zajedno s njom pjevala njezine brojne hitove.

Veselo je bilo i u festivalskom backstageu. Vedran Mlikota nasmijavao je nazočne svojim humorom, a za WHF kazao je:

- Ni jedan festival koji organizira glumac ne može “omanuti”. Evo, na primjer, ovdje u Širokom Goran Bogdan s prijateljem Nikolom Galićem, u Orašju Ivo Gregurević, ja u Zagvozdu, Slaven Knezović u Mostaru, da dalje ne nabrajam!

Pozornost je plijenila glumica Ornela Vištica, prema Večernjakovoj anketi, najljepša Hrvatica. Oduševljena je festivalom:

- Prethodnih godina, zbog preuzetih obveza, nisam uspjela stići na ovaj jedinstveni festival masovne kulture, no, evo, posrećilo mi se da trenutačno nemam neodgodivih obveza i evo me, naravno, tu na WHF-u. Ovo je više nego impresivno, koliko razdraganih posjetitelja, rijetko gdje postoji ovakav opušteni “šušur”. Ovo je festival koji daje priliku mladim talentima izboriti se za svoje mjesto pod suncem umjetnosti. Čestitam Goranu Bogdanu i Nikoli Galiću na tomu.

Đelo Hadžiselimović je gotovo stalni gost na ovom festivalu. On će i ovoga puta kao član filmskog žirija odabirati najbolje filmove. Kaže kako je više nego vidljiv pomak u festivalskoj konkurenciji, posebno u produkcijskom smislu.

U književnom dijelu ovog festivala predstavljena je knjiga “Naša žena” Tanje Mravak, “kraljice” splitskog Pričigina.

Goran Bogdan stigao je u Hercegovinu okrunjen titulom najboljeg europskog glumca na Festivalu del Cinema u talijanskom Lecceu. Bio je vidno potresen smrću svoga djeda Karla Rotima, uglednog širokobriješkog pedagoga i pisca, koji je svog popularnog unuka Gorana učio čitati i pisati kada je imao samo dvije-tri godine.

Na WHF-u vidljiv je Goranov “rukopis”. Uspon ovog festivala u velikoj mjeri rezultat je brojnih poznanstava Gorana Bogdana u svijetu filma, kazališta, medija. Našao je u Nikoli Galiću, glazbenom i tehničkom znalcu, odličnog suradnika s kojim je ideju Ivana Ivećka Galića pretvorio u jedan od najzanimljivijih festivala masovne kulture u širem okruženju.

Unatoč brojnim filmskim ulogama, među kojima su i one u filmovima “Agape” Branka Schmidta, u “Fargu”, u seriji “The last Panthers”, danskom filmu “All Inclusive”, stigne raditi i na organizaciji West Herzegowina Festa. Kao glumac angažiran je i u seriji “Uspjeh” Danisa Tanovića, kao i u srbijanskoj seriji “Jutro će promijeniti sve”, ali i u američkom filmu “Islander”, koji se snima u Beogradu. Večernjakova ruža mu je jedno od najdražih priznanja. U medijima voli istaknuti da ga je na organiziranje ovog festivala potaknulo to što je još prije 15 godina osjetio da u Hercegovini kod mladih postoji veliki kreativni potencijal, ali i to što u njegovu rodnom Širokom Brijegu ima kreativne suradnike.

Festival će završiti večeras proglašenjem pobjednika te stand up nastupom glumca Nikole Đurička te Bajage i instruktora.

No, prije toga publika će moći nazočiti nastupu bendova Rimljani ite doma iz Varaždina, Floridus iz Mostara i Mister NO iz Splita, ali pogledati i sedam filmova autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Na završnoj večeri očekuje se veliki broj posjetitelja iz čitave Hercegovine i šire. Za sve koji na festival stignu do 21 sat ulaz je besplatan. Glazbeni dio ovog festivala pravo je osvježenje u poplavi glazbenog neukusa svih boja i nota.

Bajaga za kraj

U zraku pored rijeke Lištice osjeća se kako će ovaj širokobriješki festival sve više rasti i izrasti u jedan on značajnih festivala masovne kulture i u europskim okvirima.

To jamči i europski, pa i svjetski uspon Gorana Bogdana koji ima iste ambicije kao i njegov suradnik Nikola Galić koji u backstageu nije skrivao zadovoljstvo. Sjetismo se riječi legendarnoga Ante Batinovića koji je pola u šali, pola u zbilji, kazao kako ovakav festival na tratini pored rijeke, koji u sebi sažima više umjetničkih žanrova, mogu smisliti samo - Hercegovci!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?