Izostanak potpore

Festival kratkog filma ‘Kratkofil Plus’ Banja Luka više ne postoji

04.03.2016.
u 07:00

Nakon devet uspješnih izdanja, Međunarodni filmski festival “Kratkofil Plus” prestaje s radom, priopćeno je iz organizacije ovog festivala. Ove godine, točnije u srpnju, trebao se održati jubilarni, 10. Kratkofil Plus.

“Razloga je mnogo - gotovo isto onoliko koliko ih je bilo i za pokretanje Kratkofila 2007. godine, kad je izgledalo kako filmska umjetnost ima sigurno mjesto u budućem kulturnom razvoju našeg društva. Ipak, svi razlozi se mogu svesti na nekoliko nesretnih okolnosti - nepostojanje vizije razvoja kulture, gotovo potpuni izostanak zanimanja za projekte iz oblasti kulture, apsolutna tendencija prema komercijalizaciji kulturnih događaja, te sustavno smanjivanje logističke i financijske potpore festivalu. Filmski festivali zahtijevaju kontinuiran razvoj svih programskih cjelina i praćenje suvremenih tokova. Predstavljaju platformu za promociju i razvoj domaće kinematografije i napreduju u društvima koja njeguju, vole i ulažu u film”, navodi se u priopćenju. Grad Banja Luka je posljednjih nekoliko godina gotovo ignorirao projekt, dajući minimalnu, svakom novom izdanju sve manju, potporu i time stavio do znanja organizatorima kako ne postoji zanimanje za projekt koji je, prije svih, najviše posjećivala banjolučka publika. “Kratkofil je nastojao biti mjesto razmjene, druženja, učenja, dobre zabave. Nadamo se kako smo u tome i uspjeli i žao nam je što više nismo u mogućnosti takvo mjesto i održati”, poručili su organizatori. Do 2016. organizirano je 9 festivalskih izdanja, prikazano više od tisuću kratkometražnih i dugometražnih filmova iz cijelog svijeta, producirano 11 aktivističkih dokumentarnih filmova u projektu “Punch”, a najmlađi su u projektu “Junior” snimali igrane i eksperimentalne filmove.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije