IVANA GUBERINA, REDATELJICA FILMA “NAŠ MALI” O DRAŽENU PETROVIĆU

Draženov život poruka je svima nama da uspjeh ne dolazi preko noći

Naš Mali - Dražen Petrović
14.10.2023.
u 18:30

Biserki Petrović predstavila sam scenarij filma i dobila njezino odobrenje, bez toga ne bih ni krenula u snimanje. Nakon premijere u Šibeniku nitko nije ostao ravnodušan, mislim da je film oduševio sve

Dokumentarni film “Naš Mali” o šibenskom košarkaškom velikanu Draženu Petroviću bit će prikazan u subotu navečer na 24. Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu. Redateljica Ivana Guberina donijela je novu stranu života, karijere i vremena u kojem je ovaj košarkaški genij živio. Posebno je naglašena njegova veza sa Šibenikom i Šibenčanima kojima je bio i ostao uzor.

Večernji list: Otkud ideja za ovaj film?

- Ideja za ovaj film donesena je nakon uspješnog filma “Šibenik za sva vrimena”, s Ivicom Poljičkom, državnim tajnikom u Ministarstvu kulture s kojim sam surađivala. Već 20 godina radim u školi u koju je Dražen išao. Igralište u blizini i sportska dvorana nose njegovo ime, a svaki dan prolazim i pored njegova spomenika. Nama u Šibeniku je Dražen bio i ostao pojam, film o njemu bio je nekakav logičan slijed nakon filma o ovom gradu.

Večernji list: Film je drugačiji od dosadašnjih priča o Draženu Petroviću, po čemu?

- To je najbolje pitanje za publiku. Slušala sam svoje srce, radila na neki svoj način. Imam svoje viđenje, svoje ideje… Kad uspijete napraviti film koji pršti emocijama, istinom, jednim vremenom koje je iščezlo, kad publika to osjeti, sami presudite kako je to.

Večernji list: Kakve su reakcije Draženove obitelji, jeste li imali njihovo “odobrenje”?

- Prije samog početka kontaktirala sam gospođu Biserku Petrović. Predstavila joj scenarij filma i dobila njezino odobrenje jer bez toga ne bih ni počela. Razgovarale smo gotovo o svemu te smo često bile u kontaktu. Reakcije obitelji, naravno, jedva sam dočekala. Nakon premijere u Šibeniku nitko nije ostao ravnodušan. Mislim da je film oduševio sve.

Večernji list: Trideset godina prošlo je od tragične smrti Dražena Petrovića. Je li ovakav film trebao biti prije ili je sad pravo vrijeme za to?

- Mislim da se o Draženu treba pričati. Draženov život je poruka svima nama da uspjeh ne dolazi preko noći.

Večernji list: Koliko je trajao cijeli proces i što su bile najveće poteškoće na koje ste naišli?

- Nakon tri godine aktivnog rada, neprospavanih noći, briljantnih ideja, zavirivanja u poznato i nepoznato, ostvarenja nemogućeg i naizgled nedostižnog, film je ugledao svjetlo dana. Dajem si za pravo reći - naš projekt. Projekt svih onih koji su zaslužni za realizaciju ovog dokumentarnog filma. Kažu da se sve što zahtijeva trud, vrijeme, odricanje i puno rada na kraju isplati. Odustajanje nikad nije bila opcija. Trebalo je hrabrosti i vjere.

Večernji list: Koliko ste vi tijekom ovog procesa doznali novoga o Draženu, nešto što prije ovog filma niste znali?

- Dražena sam znala kao mala djevojčica. Šibenčani su poznati po tome koliko vole Dražena i koliko znaju o njemu. Naravno da uvijek doznate nešto novo, uvijek se otkrije i dozna nešto novo.

Večernji list: Ovo je vaš šesti film. Po zanimanju ste učiteljica, otkud Ivane u filmskim vodama?

- Dokumentarne filmove počela sam stvarati onog trenutka kad sam odlučila svojim učenicima ostaviti trajni zapis njihova odrastanja i uspomenu na početak školovanja. Sve je počelo od stvaranja uspomena, jednog trajnog zapisa koji me doveo danas tu gdje jesam. Pronašla sam sebe, možda dar koji imam, a koji mogu prenijeti na druge na potpuno drugačiji način. To je nešto što moj život čini boljim, kvalitetnijim.

Večernji list: Nakon premijere u Šibeniku, gdje ste još prikazali film o Draženu i kakve su reakcije?

- Film je premijerno prikazan u Šibeniku na tvrđavi Barone, potom na Vukovar Film Festivalu i u Zagrebu u povodu uručenja nagrade “Dražen Petrović” koju je organizirao Hrvatski olimpijski odbor. Reakcije publike u pravom smislu riječi ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Publika je oduševljena, dugotrajni pljesak koji se ponavlja u nekoliko navrata te emocije koje se osjećaju i danas bude u meni predivne uspomene, sjećanja koja nikad neću zaboraviti.

Večernji list: Novi projekt na kojem radite?

- Tiče se kulturne baštine grada Šibenika. Spojit ću povijest i budućnost jednog grada, njegovu kulturu i umjetnost, promjene koje utječu na živote svih nas i čine nas ponosnim građanima Šibenika o kojem se mogu ispričati tisuće priča. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?