Ljubuški: Predstavljene dvije knjige Ivana Sivrića

Dragić: Ivan je vrhunski esejist, a malo je esejista u Bosni i Hercegovini

18.03.2022.
u 15:05

S dvije knjige „Orni za vrijeme“ i „U zemlji ljudi“ u Gradskoj knjižnici u Ljubuškom predstavio se Brotnjak Ivan Sivrić. Intrigantni naslovi, zanimljiv sadržaj, nadahnuti predstavljači – prof. dr. Marko Dragić i prof. Mate Grbavac, predstavljanje su pretvorili u praznik pisane riječi, odnosno priče o njoj.

U stilski besprijekornoj besjedi o autorovom pristupu recezent i književni povjesničar Marko Dragić je rekao: „Kad se promotri ono što Ivan radi on je vrhunski esejist, a malo je esejista u Bosni i Hercegovini ne samo kod nas Hrvata, nego i kod Bošnjaka i kod Srba.  To je meni posebno kod Ivanovog rada, što se tiče doprinosa našoj općoj kulturi jako, jako važno, a u tome on iskazuje veliko znanje, jer eseje je možda i ponajteže pisati. To je i umjetnički, i znanstveni stil, ali Ivan to napiše tako da to može razumjeti i obični čitatelj..“, kazao je prof. Dragić, a zatim prelazeći na samo djelo dodao:

"Knjiga 'Orni za vrijeme' ima zaista istinsku vrijednost koja se ogleda polivalento. Ivan tu piše o Sarajevu u kojem je proveo studenske dane, Brotnjo je naravno nezaobilazno, ishodište i utjecište, o Mostaru, pa i o ratu, tu su teme i o ljubavi itd. Ono što ja kao kulturni antropolog posebno ističem kod Ivana, je što je on ono što su naši stari prenijeli kroz stoljeća i tisućljeća do naših dana, Ivan je o tome spjevao pjesmu. Takva je pjesma o Jelinu grebu…“

"Ima trenutaka da on uopće ne ide na analizu djela, već je djelo smjestio u određenu sredinu, silnice u kojima je ono nastajalo, pozadinu djela, ideje koje se u njemu rađaju itd. Knjigu sam s radošću, zanimanjem, s guštom zaista pročitao. Puno toga mi je otvorio“, primijetio je uz ostalo književnik Mate Grbavac.

Na upit o djelima „Orni za vrijeme“ i „U zemlji ljudi“ autor Ivan Sivrić, je kazao: „Nisam objavljivao u posljednje vrijeme pa se toga nakupilo i na koncu sam to složio u dvije knjige. Zapravo ja do sada nisam objavio ni jednu knjigu pjesama, bila je tu i tamo po koja pjesma  objavljena u zadnjih pedesetak godina u kojem časopisu, novinama, katalogu, zborniku itd. Potaklo me za ovu knjigu pjesama, što sam se javio na jedan natječaj, međutim nisam prošao, ali sam nastavio, a kada sam knjigu pripremio onda je red da je i izdam. Imao sam fine recezente, a potakli su me i moji sponzori, pa sam tako bez velike muke knjigu izdao“, o knjizi „orni za vrijeme“, kazao je autor, a zatim prelazeći na knjigu „U zemlji ljudi“, konstatirao: 

Knjiga „U zemlji ljudi“, je zbir članaka koje sam u različitim prigodama bio dužen pisati ili osjećao da trebam zapisati. U ovu knjigu složio sam dvadesetak tih članaka poprilično opširnih, o aktualnostima za koje sam mislio da će naši ljudi ovdje, rado čitati.  Čini mi se da sam tu potrefio sa ovim svojim nekim stilom koji bi mogao biti razumljiv i običnim ljudima i zadovoljiti književne kritičare, nadam se da će oni koji te knjige budi imali u ruci slično ocijeniti. Mislim da se iz tih knjiga može nešto naučiti, jer sam i ja naučio pišući ih“, kazao je očito odjecima na koji su djela naišla zadovoljni autor. Moderator književne večeri bio je Ivica Vizentaner ravnatelj Gradske knjižnice, inače pjesnik.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije