49. broj Kršnog zavičaja

Diva i Zrinjski - primjeri borbe za slobodu

28.12.2016.
u 10:00

Franjevački samostan Humac, po tradiciji, pred konac ove godine objavio je 49. zbornik Kršni zavičaj. Hercegovački informativni zbornik donosi niz proznih i pjesničkih priloga o prošlosti i sadašnjosti Crkve i hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Naslovnicu Kršnog zavičaja i džepnog kalendara krasi fotografija pjevačice Monije Jarak u ulozi Dive Grabovčeve iz istoimene prve hrvatske opere u BiH koja je praizvedena ove godine. Autor fotografije naš je fotoreporter Stojan Stole Lasić.

Bogati prilozi

Na slici Diva sjedi duboko zamišljena u molitvi. Sluteći smrt... a braneći savjest i vjeru, dostojanstvo i čast.

U ovom broju Kršnog zavičaja prilog je i o 450. obljetnici Nikole Šubića Zrinjskog.

“I Diva i Zrinjski darovaše svoje živote za krst časni i slobodu zlatnu”.

Na 3. stranici korica je završni prizor Muke Isusove u izvedbi njezinih štovatelja u Neumu. Prilozi su na stranicama 132. - 136. Dosad je i u bogoslužnim obredima i u kazališnim izvedbama Isusova muka završavala njegovom smrću i ukopom. Neumska inačica je, srećom, “okrunjena” Isusovim uskrsnućem, stoji u uvodniku urednika Žarka Ilića.

U rubrici Prošlost zavičaj, uz ostalo, donosi Isusov govor o posljednjem sudu, jedan spis fra Petra Bakule, milosrđe bl. Marije Petković, povijest Dominikanskog reda, prilog o fra Anđelu Nuiću, te sjećanje na Vesu Vegara, Radoslava Dodiga, don Marijana Bevandu i dr. Poglavlje Sadašnjost sadrži prikaze o Kristovoj muci u Neumu, Divi Grabovčevoj, Mostarskom zvoniku mira, Saboru Hercegovačke Frame, zlatomisnicima... a u prilogu Budućnost niz je zanimljivih priča. Tu je i prigodni prilog o Međugorju.

Zahvala

Cijena Kršnog zavičaja je s obzirom na sadržaj razmjerno mala: tako je u domovini 20 KM, odnosno 80 kuna. U ostalim europskim državama cijena zbornika je trinaest eura.

“Hvala Matku Grabovcu za oblikovanje džepnog kalendara KZ 2017.! Sa zahvalnošću ističem izuzetnu ulogu Tomislava Primorca i Zore Dedić u pripremi i prijelomu cijeloga zbornika. Istodobno izražavamo veliku zahvalnost Grafotisku na višegodišnjoj stručnoj i velikodušnoj usluzi, bez koje ne bi bilo ovakvoga zbornika” - stoji u riječi zahvale urednika Ilića. Zbornik Kršni zavičaj izrastao je iz dvaju godišnjih izvješća drinovačkog katoličkog župnog ureda, koji su umnoženi rotostrojem za godinu 1968. i 1969. Pod sadašnjim imenom pojavio se u tisku 26. prosinca 1970. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije