Komaričina knjiga predstavljena u EP

'Daytonu je istekao rok trajanja' 'Naša trajna zadaća je angažirati se da BiH bude prioritet'

03.12.2015.
u 07:00

Knjiga je objavljena ovoga ljeta u izdanju 'Večernjeg lista', a s njemačkog originala prevedena je na hrvatski i engleski jezik "U RS Hrvati nemaju nikakvih prava. Hrvatska nije učinila ono što je mogla kako bi pomogla Hrvatima u BiH", kazao je bisku

- Daytonski sporazum zaledio je rat, omogućio nestabilni mir koji lako može eksplodirati s nesagledivim posljedicama - rekao je banjolučki biskup Franjo Komarica u Europskom parlamentu u Bruxellesu gdje je predstavljena knjiga "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski" čiji su autori biskup Komarica i njemački novinar Winfried Gburek.

Mlin interesa

- Rok trajanja ovog proizvoda je istekao - rekao je biskup Komarica misleći na Daytonski sporazum. Dodao je kako se u BiH ne poštuje konstitutivnost hrvatskog naroda, a da u Republici Srpskoj Hrvati nemaju nikakvih prava. Njegova biskupija, u dijelu koji je danas u RS-u, gotovo je potpuno ostala bez Hrvata i katolika jer se nitko od protjeranih nije vratio.

Također je kazao kako Hrvatska nije učinila ono što je mogla kako bi pomogla Hrvatima u BiH.

Predstavljanje knjige, koja je izvorno objavljena na njemačkom jeziku, zatim i na hrvatskom, a uskoro će biti i na engleskom, francuskom, poljskom te drugim jezicima, organizirao je zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ). O knjizi i biskupu Komarici govorili su i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, novinar Winfried Gburek, bivša njemačka europarlamentarka Doris Pack i veleposlanica BiH pri EU u Bruxellesu Lidija Topić.

- Biskup Komarica se u knjizi dotaknuo svih aktera i opisao zašto je rat počeo, zašto je etničko čišćenje nastalo i zašto se legaliziralo, kao i zašto se narodu ne dopušta vratiti - rekao je kardinal Puljić.

- Meni je najgore bilo, kao i biskupu Franji, kad su nam dolazili savjetovati kako bismo mi trebali govoriti. Mi smo bili jednostavno u mlinu interesa. A bez istine nema slobode. Dokle god se svaki čin ne nazove pravim imenom, teško se može stvarati pomirenje. Dokle god su samo drugi krivi, a kod mene svi nevini, nema pravog pomirenja - dodao je nadbiskup vrhbosanski.

Velika nada

I Doris Pack, dugogodišnja njemačka zastupnica u Europskom parlamentu, koja je uime te institucije bila izvjestiteljica za BiH, na predstavljaju knjige je priznala kako je "biskup Komarica imao veliku nadu nakon Daytona".

- Svi smo imali veliku nadu. Ali Dayton je zaustavio rat, no neke je probleme učinio većima - dodala je Pack.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?