Večer gange, gusala i dipala

Dati priliku da i današnji naraštaji utkaju svoj pečat u pjesmu koja će živjeti onoliko koliko je budu voljeli

08.05.2017.
u 10:37

Večer gange, gusala i dipala u Ljubuškom je i ove godine okupila brojna kulturno umjetnička društva, gangaše, diplare, ali i ljubitelje tradicionalne hercegovačke pjesme i glazbala koja organizatori ovog događaja već petu godinu za redom pokušavaju otrgnuti od zaborava.

Pojavljuju se mladi ljudi

Na početku večeri prisutne je kroz napjeve pozdravio najstariji gangaš iz Ljubuškog 80-godišnji Srećko Petrušić (Sire) iz Lisica koji kaže kako je ganga umijeće jer pjesmu treba bez ikakvog instrumenta voditi do kraja. Ante Primorac dopredsjednik Udruge “Ganga, gusle, diple” iz Ljubuškog ponosan je što se pojavljuju mladi ljudi koji žele učiti i sačuvati tradiciju ovoga kraja. “Najmlađi guslar iz ovog dijela Hercegovine ima samo 16 godina i veliki je potencijal”, kazao je Primorac. Naime, ganga je nastala vjerojatno i prije nego je dobila ime, na prostoru starohrvatske župe Imote - u današnjoj Imotskoj krajini i u zapadnoj Hercegovini, gdje je usmeno kulturno naslijeđe bilo vrlo staro i vrlo živo, prenoseći se na naraštaje i gdje se usmena književnost, namah i bez zapisivanja, očuvala i održala upravo pjevajući i prepričavajući.

Različiti oblici pjevanja

Kao pjesmu su je tada prepoznali mladi, a svaki novi naraštaj tom obliku pjevanja davao je nova ostvarenja. Udruga “Ganga, gusle, diple” iz Ljubuškog svojim radom gangu želi vratiti mladima i dati priliku da i današnji naraštaji utkaju svoj pečat u pjesmu koja će živjeti onoliko koliko ju oni budu voljeli. Ante Primorac je ovom prilikom zahvalio svima koji su na bilo kakav način podržali i podržavaju rad Udruge i održavanje večeri gusli, dipli i gange u Ljubuškom koja je i ove godine okupila više od 120 izvođača iz Hercegovine i Imotske krajine. Pored brojnih domaćih gospodarstvenika podršku održavanju ovogodišnje večeri gusli, dipli i gange u Ljubuškom pomogle su lokalne i županijske vlasti te javna poduzeća s razine FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?