Veliki, najveći

Danilo Kiš rođen je prije 80 godina

danilo kiš
23.02.2015.
u 12:53

Na današnji dan prije osam decenija, 1935. godine, rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih književnika naših prostora, autor Grobnice za Borisa Davidoviča, Peščanika, Bašta, pepeo i drugih djela koja su na najbolji način predstavljala jugoslavensku književnost na svjetskoj sceni. Kiš je rođen u Subotici, a djetinjstvo je proveo na Cetinju, jer mu je majka bila iz iz Crne Gore. Danilov otac, mađarski Židov, uhaićen je 1944. u antisemitskoj raciji i odveden u Auschwitz, gdje je ubijen zajedno s tisućama Židova iste nesretne sudbine. Ovaj tragični događaj označio je piščev život i stvarateljstvo, a naročito njegovu trilogiju o odrastanju, Rani jadi, Bašta, pepeo i Peščanik.
Studij književnosti Kiš je 1958. završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a osim pisanju bio je posvećen vrsnim prijevodima s francuskog i mađarskog jezika, a radio je i kao lektor za srpskohrvatski jezik i književnost u Strasbourgu, Bordeauxu i Lilleu. Živio je kao slobodni književnik i prevodilac, a vodio je i međunarodnu suradnju u Udruženju književnika Srbije. Posljednje godine života proveo je u Parizu i Beogradu, a smrt ga je dočekala u francuskoj prijestonici 15. listopada 1989. godine, nakon višegodišnje borbe s rakom pluća. Danilo Kiš je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a u naslijeđe nam je ostavio pripovijetke, romane, drame, pjesme, eseje i polemičke rasprave, kao i prijevode s francuskog, engleskog, ruskog i mađarskog jezika. Za roman Peščanik, Kiš je 1972. godine dobio NIN-ovu nagradu, najznačajnije književno priznanje u ondašnjoj Jugoslaviji, a pet godina poslije za knjigu pripovijetki Grobnica za Borisa Davidoviča dobio je Nagradu Ivan Goran Kovačić. Osim njih, slavu su stekla i njegova djela Čas anatomije, Enciklopedija Mrtvih, Bašta, pepeo, a posmrtno su mu objavljene knjige Život, Literatura, Gorki talog iskustva, Pjesme i pripjevi, Lauta i ožiljci. "Nijedan europski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina 20. vijeka - Hitlerove i Staljinove logore", ustvrdio je svojevremeno Božo Koprivica, književni kritičar i Kišov prijatelj, a mi vam na godišnjicu rođenja velikog književnika donosimo odlomak iz Grobnice za Borisa Davidoviča, koji čita glumac Miki Manojlović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?