MJERA MORA

Danas se Bosna i Hercegovina predstavlja na Venecijanskom bijenalu

18.04.2024.
u 15:51

Ove se godine Bosna i Hercegovina na Bijenalu predstavlja projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke. Skokin rad istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitao granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem

Venecijanski bijenale, prestižna međunarodna umjetnička izložba koja se svake dvije godine održava u Veneciji, ove godine doživljava poseban trenutak predstavljanjem Bosne i Hercegovine. Ovogodišnje izdanje Bijenala, koje nosi temu "Stranci posvuda", pruža iznimnu priliku za predstavljanje kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine široj međunarodnoj publici. Ove godine Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavlja projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke. Skokin rad istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitao granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem. Njegov pristup odražava i širu temu Bijenala, naglašavajući koncepte povezanosti i odvojenosti, pripadnosti i stranosti u suvremenom svijetu.

Promicanje kulturne baštine

Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavlja pod vodstvom Marina Ivanovića, ovogodišnjeg povjerenika i kustosa bh. paviljona, koji je ujedno i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Ivanovićeva uloga u organizaciji i realizaciji nacionalnog paviljona veoma je važna za promicanje bosanskohercegovačke umjetnosti na ovom prestižnom događaju. Marin Ivanović, kao povjerenik i kustos paviljona Bosne i Hercegovine, odigrao je bitnu ulogu u oblikovanju koncepta koji ne samo da se nadovezuje na temu Bijenala već i promišlja dublje socijalne i ekološke aspekte kroz umjetnički izraz. Njegova vizija za bh. paviljon odražava nužnost dijaloga između različitih kultura i zajednica, posebno u kontekstu sve veće globalne povezanosti i migracijskih kretanja koja svijet danas doživljava.

Važnost sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu za Bosnu i Hercegovinu ne može se podcijeniti. Osim što pruža platformu za međunarodno prepoznavanje, Bijenale omogućava umjetnicima iz Bosne i Hercegovine umrežiti se s kolegama iz cijelog svijeta, razmijeniti ideje i iskustva te potaknuti moguće buduće suradnje. Ovakvi događaji imaju ključnu ulogu u oblikovanju percepcije Bosne i Hercegovine kao zemlje bogate kulturne baštine i suvremene umjetničke prakse. Ovogodišnji bh. paviljon na Venecijanskom bijenalu osmišljen je kao mjesto dijaloga i razmjene, gdje posjetitelji mogu razumjeti i doživjeti umjetnost kao sredstvo koje prelazi granice i spaja ljude. Uz podršku Sveučilišta u Mostaru i Muzeja moderne umjetnosti, paviljon nudi seriju radova koji reflektiraju različite aspekte bosanskohercegovačkog društva i kulture, od povijesnih do suvremenih.

Sudjelovanjem na Venecijanskom bijenalu Bosna i Hercegovina ne samo da se potvrđuje kao važan akter na međunarodnoj umjetničkoj sceni već i afirmira svoj status kao zemlje koja njeguje i promiče svoju kulturnu baštinu i umjetnost. Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu da se predstavi kao zemlja otvorena svijetu, bogata kulturom i umjetnošću koja izaziva na razmišljanje i inspiraciju.

Otvaranje paviljona u 18 sati

Na otvaranju Venecijanskog bijenala, koje je zakazano večeras za 18 sati, očekuje se prisutnost brojnih uglednih gostiju koji će tako dodatno istaknuti značaj ovog događaja. Među njima će biti predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, direktorica UNESCO-ova ureda u Veneciji Magdalena Landry te veleposlanica BiH u Italiji Amira Arifović-Harms. Također, očekuje se dolazak vodstva Sveučilišta u Mostaru, rektora sveučilišta i univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i ostalih prijatelja i suradnika Sveučilišta. Tema "Stranci posvuda" savršeno rezonira s povijesnim i suvremenim iskustvima Bosne i Hercegovine, zemlje koja je tijekom svoje povijesti često bila raskrižje različitih civilizacija i kultura. Ovo iskustvo omogućava umjetnicima poput Stjepana Skoke da istražuju i preispituju koncepte pripadnosti, identiteta i stranosti u svojim radovima. Projekt "Mjera mora" posebno se ističe jer na suptilan način povezuje lokalne specifičnosti s globalnim pitanjima, čime se potiče razmišljanje o univerzalnosti ljudskog iskustva i međusobne ovisnosti. Sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu pruža Bosni i Hercegovini platformu ne samo za prezentaciju umjetnosti i kulture već i za afirmaciju zemlje kao mjesta koje ima što ponuditi svjetskoj kulturnoj sceni. Ovo je prilika da se pokaže kako umjetnost može biti medij koji premošćuje razlike i gradi mostove između ljudi različitih pozadina i iskustava. Doprinos Sveučilišta u Mostaru i Muzeja moderne umjetnosti u kreiranju i realizaciji bh. paviljona na Bijenalu ističe važnost akademske zajednice i kulturnih institucija u promicanju umjetnosti i kulture na međunarodnoj razini. Kroz ovakve projekte umjetnici i akademici iz Bosne i Hercegovine stječu priliku za profesionalni razvoj, razmjenu znanja i iskustava, što u konačnici doprinosi jačanju kulturnog identiteta i međunarodnog ugleda zemlje. Ovogodišnje sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu stoga nije samo prilika za prezentaciju umjetničkih djela već i za dijalog, učenje i razmjenu na globalnoj sceni, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovina zemlja čija se kultura i umjetnost aktivno razvijaju i prilagođavaju izazovima suvremenog svijeta. Sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2024. godine predstavlja bitan trenutak za prezentaciju njezine bogate kulturne i umjetničke baštine na svjetskoj sceni. Kroz projekt "Mjera mora" Stjepana Skoke i pod vodstvom Marina Ivanovića Bosna i Hercegovina uspješno istražuje i komunicira teme pripadnosti i identiteta, istodobno promičući dijalog i razumijevanje među kulturama. Ovaj događaj ne samo da pojačava vidljivost bosanskohercegovačke umjetnosti već i potvrđuje značaj umjetnosti kao univerzalnog jezika koji spaja ljude diljem svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije