PREMIJERA u Mostaru

"Brat magarac" na Maloj sceni HNK

magarac_nnn_bih_10112015
11.11.2015.
u 06:45


Glazba autora Gabrijela Prusine čini jako važan element ove predstave

Hrvatsko narodno kazalište Mostar (HNK) će sutra (četvrtak) u 20 sati premijerno na Maloj sceni izvesti predstavu "Brat magarac" hrvatskog glumca i redatelja Renea Medvešeka. Riječ je o žanrovski posve drugačijoj predstavi od onih kakve smo u posljednje vrijeme imali priliku gledati na sceni ovog teatra.

Žanrovski neodređena

- Predstava je žanrovski neodređena i kad smo je pošli

nekako ukalupiti, onda smo koristili termin etnomjuzikl jer drugi važan element, uz glumu, u predstavi je glazba inspirirana tradicionalnim hercegovačkim melodijama i napjevima, kao i instrumentima koji se ovdje koriste - kazao je Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar, ističući da je glavna karakteristika ove predstave energija koju stvara ansambl u cjelini.

Predstava "Brat magarac" je praizvedena prije 15 godina u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje je polučila ogroman uspjeh. Za nju je Medvešek 2002. primio nagradu "Dubravko Dujšin". Bratom magarcem sveti je Franjo nazvao svoje tijelo na kojemu je putovao do sestre Smrti. Redatelj je Lawrence Kiiru (k.g.). Kenijcu je ovo druga suradnja s HNK Mostar, gdje je 2004. režirao "Noćnu guštericu" nastalu po tekstu Tanje Radović, a u Lutkarskom kazalištu Mostar režirao je komad "Zid od brašna".

U predstavi glume: Robert Pehar, Sandra Krgo-Soldo, Jelena Kordić-Kuret, Velimir Pšeničnik Njirić, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Anja Rikalo, Mario Bevanda i Anto Bralo. Autor glazbe je Mostarac Gabrijel Prusina koji kao inspiraciju za svoj rad koristi hercegovačke glazbene etnoelemente koji su prisutni u ovoj predstavi. - Mostarski, bolje reći hercegovački "Brat magarac" izbjegao je zamku vjersko-didaktičke pouke.

Scenski ludizam

Uronjen u formu etnomjuzikla, s koreo-elementima koji zbog svoje zaigranosti i vizualne sugestivnosti često natkriljuju cjelokupni verbalni narativ, a samim tim glazbu, ples i pokret čine estetskim trojstvom neodvojivim od ovog scenskog rituala, uspio je ozbiljnost neskrivenog moraliteta pretvoriti u blagdan scenskog ludizma - zapisao je dramaturg Dragan Komadina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?