Festival u Veneciji

Bosnaskog filma i nema, srpski se polako slama... Hrvatska je vodeća u regiji

14.09.2015.
u 06:15

Dizanje hrvatskog filma nije samo rezultat dobrog sustava HAVC-a, boljih i kvalitetnijih radova od onih koje smo imali u devedesetima

"Belladonna", nastala u produkciji tvrtke Spiritus Movens, priča je o tri žene iz različitih svjetova i generacija koje se slučajno sretnu u oftalmološkoj čekaonici i slušanjem o tragediji jedne od njih stanje uobičajene indiferentnosti prema drugima zamijeni osjećaj zbližavanja, ali na neko vrijeme.

– To je film o našim površnim doživljajima i predrasudama koje iz njih proizlaze. U kontekstu obične situacije, željela sam kontrastirati vanjsko i unutrašnje, vidljivo i nevidljivo – kaže scenaristica i redateljica filma Dubravka Turić.

Vijest da je "Belladonna" Dubravke Turić osvojila nagradu za najbolji kratkometražni igrani film programa Horizonti 72. međunarodnog festivala u Veneciji, ni pola godine nakon što je Matanićev "Zvizdan" pobijedio u svojoj selekciji canneskog festivala i nakon mnogobrojnih drugih uspjeha naših filmaša na festivalima A kategorije posljednjih godina, sada nam doista pokazuje da se ništa ne događa slučajno.

Vodeći u regiji

Hrvatska ima vodeću regionalnu kinematografiju, što ne znači nešto osobito jer bosanskog filma gotovo da i nema, a srpski se nakon dominantne uloge u devedesetima polako slama unutar nepostojanja kvalitetne infrastrukture, iako mu se mora priznati da još uvijek i te kako zna zaintrigirati lokalnu publiku.

Dizanje hrvatskog filma nije samo rezultat dobrog sustava HAVC-a, boljih i kvalitetnijih radova od onih koje smo imali u devedesetima – one su davno prošle, ali njihov se pogubni utjecaj, na žalost, još i te kako reflektira na današnju percepciju hrvatskog filma kod lokalne publike – nego i svijesti da su u modernoj kinematografiji uz dobre autore jednako važni kvalitetni ljudi za plasman i distribuciju filmova u međunarodnoj mreži festivala, distributera, promotora i svih pratećih djelatnosti.

Nagrađeni i lani

Još lani u ovo vrijeme bili smo prezadovoljni jer je dugometražni film "Takva su pravila" Ognjena Sviličića prvo ušao u istu selekciju venecijanskog festivala u kojem je "Belladonna" Dubravke Turić sada pobijedila, a nakon toga i osvojio nagradu za najboljeg glumca (slavio je Emir Hadžihafizbegović).

Godinu dana kasnije imamo pobjednike iz Cannesa i Venecije, ali, na žalost, kada se slušaju sva okapanja oko HAVC-a, pitanje koje si postavljamo nije hoće li nam svijet i dalje biti tako naklonjen, nego hoćemo li mi sami moći – ne uprskati stvar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?