Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Bogat program Božićnih dana HKD ‘Napredak’

13. prosinca 2017. u 08:10 0 komentara 93 prikaza

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” predstavilo je program Božićnih dana 2017., koji su zapravo već počeli 29. studenoga tradicionalnim planinarskim memorijalom u znak sjećanja na sedam stradalih planinara iz Beograda, Zemuna i Sarajeva koji su se smrznuli na planinarskom pohodu 1962. godine.

Božićni koncert

Također, Napretkovi su planinari usponom planinarskom stazom “Prof. dr. Josip Flegar” obilježili 19. godišnjicu obnove Hrvatskoga planinarskog društva (HPD) “Bjelašnica 1923.”. Budući da su Napretkovi božićni dani znani i po svojim sportskim događanjima, i ove će se godine, 16. i 17. prosinca, na nogometnim terenima hotela Delminijum igrati Dječji malonogometni turnir, dok će se teniski veterani 16. prosinca natjecati u Teniskom centru Koševo. Središnji sportski događaj ipak je Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu, koji se već tradicionalno 17. prosinca igra u sarajevskom hotelu Saraj. Likovni anale bit će otvoren 18. prosinca u 19 sati u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku uz sudjelovanje brojnih slikara, ponajprije onih iz Napretkove udruge likovnih umjetnika. A događaj koji se u Sarajevu čeka s najvećim nestrpljenjem je Napretkov svečani božićni koncert 21. prosinca u 20 sati u sarajevskom Narodnom kazalištu. Ove je godine HKD “Napredak”, u suradnji s Veleposlanstvom RH u BiH, okupio vrhunske operne soliste koji će tradicionalno nastupiti uz orkestar Sarajevske filharmonije, kojim će ravnati Nada Matošević Orešković. Gledatelji će uživati uz prvakinju zagrebačke Opere Adelu Golac Rilović, prvaka zagrebačke Opere Ljubomira Puškarića, člana Opere sarajevskog Narodnog kazališta Ivana Šarića i jednu od najtalentiranijih sopranistica s ovih prostora i Napretkovu bivšu stipendisticu Vedranu Šimić. Uz to, za pravo blagdansko raspoloženje pobrinut će se i sarajevski Kamerni mješoviti zbor “Lola” pod ravnanjem zborovođe Josipa Katavića. U subotu je Napredak u sarajevskom Kamernom teatru promovirao knjigu prof. dr. Vande Babić “Kulturalno pamćenje”. Osim što je afirmirana znanstvenica i književnica ovjenčana brojnim nagradama, među kojima i Srebrnom poveljom Matice hrvatske, Babić je i dopredsjednica Napretkove podružnice u Zadru i profesorica na zadarskom Sveučilištu. O knjizi su vrlo nadahnuto govorili prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore i nakladnik ovog djela Zvonimir Deković te sama autorica koja je publiku osobito ganula svojom pjesmom “Sarajevo”. Uz to, Napredak je u dvorani “Gabrijel” sarajevskog Kamernog teatra 55 predstavio i izložbu “Napretkova izdanja od 1990. do 2015.” koja slikom i riječju govori o izdavačkoj djelatnosti Društva od obnove.

Obljetnica utemeljenja

Od te povijesne, obnoviteljske godine HKD “Napredak” javlja se kao nakladnik ili sunakladnik u više od 550 izdanja. Uz to, treba spomenuti i Napretkova glasila “Stećak”, “Hrvatski glasnik”, “Novi Travnik”, “Usora”, “Bedem” i “Kreševo”. Sarajevskom izložbom “Napretkova izdanja od 1990. do 2015.” Društvo obilježava 115. godišnjicu utemeljenja, a izložba je, u suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom Zagreb, već predstavljena u glavnom gradu RH te u Splitu. Napredak je od samog početka posvećen napretku društva, izgradnji kulture i multikulturalizma. Tomu u prilog govori i više od 2850 dodijeljenih stipendija i potpora.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.