Sveučilište u Mostaru predvodi BiH na Venecijanskom bijenalu

BiH u Veneciji: “Mjera mora” kao refleksija europskih vrijednosti

12.04.2024.
u 12:08

Venecijanski bijenale, koji predstavljaju vrhunac svjetske umjetničke scene, ove godine slavi svoje šezdeseto izdanje, s Bosnom i Hercegovinom u istaknutoj ulozi. Sveučilište u Mostaru, u suradnji s Muzejom moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, preuzelo je ključnu ulogu u organizaciji nacionalne prezentacije na Bijenalu. Ovaj trenutak za umjetničku scenu BiH ističe značaj obrazovanja u suvremenoj umjetnosti i predstavlja korak naprijed u promicanju domaćeg umjetničkog izražaja. Projekt “Mjera mora”, djelo akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa Marina Ivanovića, bit će predstavljen u Palazzo Zorzi, koji je pretvoren u izložbeni paviljon Bosne i Hercegovine. Tematika instalacije odražava veze između čovjeka i prirode, posebno morskog okoliša, te na suvremen način interpretira kulturno i prirodno nasljeđe zemlje. U sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala projekt “Mjera mora” iz Bosne i Hercegovine ne samo da zrači umjetničkim značajem već ističe i značajne suradnje između Mostara, Banje Luke, Sarajeva i Zagreba. Ove suradnje predstavljaju važan čimbenik u uspjehu projekta, odražavajući sinergiju i zajedništvo koje prelazi granice i povezuje različite kulture i regije. Mostar, sa svojim Sveučilištem i Muzejom moderne umjetnosti na čelu, uspješno je koordinirao s akademskim i kulturnim institucijama iz Banje Luke, Sarajeva i Zagreba, čime je stvoren moćan primjer regionalne suradnje u umjetničkom stvaranju i predstavljanju.

Posljednje pripreme

Upravo su u tijeku intenzivne pripreme, koje vode Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, kako bi se osiguralo da ovaj izložbeni događaj bude prezentiran na najvišoj razini. Ove pripreme uključuju ne samo postavljanje umjetničkog postava već i organizaciju oko svečanog otvaranja i koordinaciju s gostima i sudionicima.

- Proteklog tjedna postavili smo izložbu “Mjera mora” autora Stjepana Skoke u paviljonu Bosne i Hercegovine za nastup na 60. Venecijanskom bijenalu. Ove godine paviljon Bosne i Hercegovine nalazi se u Palači Zorzi, inače sjedištu UNESCO-ova regionalnog ureda. Predivan prostor u samom središtu Venecije omogućio je da eksponati “Mjera mora”, “Dagnje” i “Lumpari” maksimalno dođu do izražaja, a sam autor Stjepan Skoko iznimno je zadovoljan. Moram priznati da nije bilo lako transportirati sama djela u Veneciju jer, kao što znate, Venecija je grad prepun kanala, u kojem se transport vrši isključivo brodovima. Direktorica UNESCO-ova regionalnog ureda posjetila je paviljon i pohvalila postav izložbe u kojem je naš sveučilišni tim pokazao snalažljivost, kreativnost i zajedništvo. Prostor atrija palače je poseban upravo zbog činjenice da se jedan dio eksponata nalazi u otvorenom, dok je drugi dio u natkrivenom prostoru. Na početku samog postava postojao je strah, ali sad sam siguran da je izložba savršeno “sjela” u prostor te da će svi oni koji je posjete to i doživjeti - kazao je ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Marin Ivanović.

Poziv papi Franji

Jedan od zanimljivih detalja ovogodišnjeg Bijenala je poziv upućen papi Franji da posjeti paviljon Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, koji simbolizira globalni značaj i univerzalnu poruku koju nosi ovaj umjetnički projekt. Poziv Papi također pokazuje kako umjetnost prelazi granice i postaje platforma za dijalog među različitim kulturama i društvenim skupinama.

Instalacija “Mjera mora” istodobno odražava i europske vrijednosti, naglašavajući Mediteran kao neizostavni dio europskog identiteta. Kroz ovu instalaciju Mediteran se ne promatra samo kao geografski pojam već i kao simbol kulturne i povijesne povezanosti unutar Europe. Umjetnički rad uspješno istražuje i prezentira te veze, nudeći gledateljima priliku da razmisle o zajedničkoj europskoj baštini i njezinu značaju u suvremenom svijetu. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 18. travnja u 18 sati, a očekuje se da će okupiti članove izaslanstva Sveučilišta u Mostaru, državni vrh Bosne i Hercegovine, prijatelje Sveučilišta, predstavnike drugih visokoškolskih ustanova iz BiH i Hrvatske te ostale ugledne goste. Ovaj događaj ne samo da služi kao platforma za umjetnički izraz već i kao potvrda snažne podrške koju pružaju akademske i kulturne zajednice ovom značajnom projektu. Inicijativa Sveučilišta u Mostaru na Venecijanskom bijenalu ne samo da je značajna za BiH već naglašava i sve veću važnost obrazovanja u umjetnosti.

Uspjeh ovog projekta može poslužiti kao nadahnuće za buduće slične inicijative te pokazuje vrijednosti koje proizlaze iz suradnje između obrazovnih institucija i umjetničkog svijeta. Ta suradnja, koja spaja akademsku zajednicu, umjetnike i javnost, ključna je za promicanje kulturne raznolikosti i umjetničkog izraza, što je srž onoga što Venecijanski bijenale nastoje postići.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?