javna tribina

BiH treba remont i konsenzus o novom modelu njezina uređenja

asd
Foto: FENA
29.01.2017.
u 14:30

Bosna i Hercegovina treba remont i konsenzus o novom modelu njezina uređenja, istaknuto je na javnoj tribini o BiH na kojoj je predstavljena knjiga prof. dr. Mile Lasića pod nazivom "Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije".

Kako je priopćeno danas iz Paneuropske unije BiH, skup je održan u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu, a organizirali su ga Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Hrvatska paneuropska unija i Paneuropska unija BiH.

 O knjizi kao i o stanju u BiH govorili su, osim autora Mile Lasića, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić i predsjednik Napretka mons. prof. dr. Franjo Topić.

- Jugoslavija se raspala jer nije uspjela upravljati različitostima. To prijeti i Bosni te Hercegovini, ali i Europskoj uniji koja bi trebala biti najjača civilna sila u svijetu...Europska unije će preživjeti sigurno, ali u kakvom obliku to se još ne zna. A za samu Bosnu i Hercegovinu najbolje je rješenje konsocijacija i federalizacija, a to ne znači razbijanje zemlje, već upravljanje resursima - kazao je Lasić.

 Napomenuo je kako nije logično da ima onih koji se protive federalizaciji, a jedan dio zemlje se zove Federacija. priopćeno je iz Paneuropske unije BiH

- U Bosni i Hercegovini nema osnova demokracije, putujemo u Milete u 19. stoljeće, a ti isti nas tobože vode u Europsku uniju. BiH može opstati samo kao zajednica konstitutinih naroda i manjina - rekao je Lasić, dajući opasku kako su za BiH opasne i desne nacionalističke opcije, ali i" lažna dogmatska ljevica ".

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula istaknuo je kako se Lasić u knjizi uhvatio složene tematike objasniti institucionalnost funkcioniranja Europske unije i logiku njezinog nastajanja.

 - On o tome ne piše hladno profesorski, već sa stavom. No, isto tako piše jasno o Bosni i Hercegovini - kazao je Picula, dodavši kako je BiH kao država preuzela vrlo malo vrlina koje ima neka multilateralna zemlja, ali je preuzela sve mane.

 Istaknuo je kako je veliki problem u BiH što je Deytonski sporzum stvorio klasu ljudi koji u zadnjih 25 godina žive odlično.

 Govoreći o Europskoj uniji, Picula je kazao kako je ta zajednica najznačajniji politički projekt u europskoj povijesti, da je ispunila svoja očekivanja, ali da model sada trpi ozbiljna ograničenja i oštećenja što će se, po njegovu mišljenju, odraziti i na BiH.

- Mislim da će se Europska unija testirati na samoj Bosni i Hercegovini gdje jačaju disolucijski, a ne integracijski čimbenici - rekao je Picula.

 Predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić predstavio je samu strukturu Lasićeve knjige, ali je govorio i o potrebi ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini.

- Potrebno je razvijati duh multinacionalne zajednice, koji je ugrožen. Mora se razvijati demokracija koja poštuje i individualna, ljudska prava, ali i kolektivna, o čemu govori i sam Lasić u ovoj knjizi. Lasić smatra da je potreban ustavni preustroj, ali je u tom procesu bitna snažna medijacija Europske unije. Za Bosnu i Hercegovinu nije rješenje ono što nudi Rusija i Turska, već samo ono što nudi Europska unija - naglasio je Ježić.

 Predsjednik Napretka Franjo Topić kazao je kako je Lasić aktivni sudionik bh. društvene scene i vrlo je stručan jer analitički i precizno govori o stanju u našoj zemlji.

- Bosna i Hercegovina je komplicirana, u njoj se susreću tri svijeta, ali zbog toga je i važna. Svima je jasno da ovakvo uređenje nije pravedno i treba tražiti druga rješenja. I ona, kao i sama Europska unija, ima mana. Ali na zemlji nema raja i ne treba kukati već djelovati da se situacija promjeni. Meni često kažu da sam nerealni optimist, ali im uzvraćam uvijek onom istinom da niti jedan pesimist nije ništa ozbiljno napravio - zaključio je Topić, stoji u priopćenju.

 Knjiga „Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije“ objavljena je prošle godine. Namijenjena je ponajprije studentima masters studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilištu u Mostaru, kao i doktorantima društvenih znanosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije