Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Balet Mostar Arabesque održava 10. Jubilarni koncert

16. prosinca 2019. u 12:36 0 komentara 65 prikaza

U organizaciji udruge Let.ba iz Mostara, Balet Mostar Arabesque će u srijedu 18. prosinca 2019 u HD HS Kosača, s početkom u 19 sati, održati svoj X Jubilarni koncert "Naša djeca plešu klasični balet". Bit će to još jedan u nizu predstavljanja svojih dosadašnjih rezultata, kako u odgojnom, tako i u obrazovno - umjetničkoj domeni. Kroz plesni i scenski pokret: klasični,  moderni i etno-karakterni, djeca sa svih strana Mostara će opet imati priliku za zajednički rad i druženje. 

Na istoj svečanosti će biti od strane udruge Let.ba uručena novčana donacija udruzi "Sunce", koja već šestu godinu, zajedno s roditeljima i učenicama Balet Mostar Arabesque, prikuplja novac za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju. Osim prijeko potrebnog novca, već četvrti put zaredom će im također biti uručeno 20 novogodišnjih paketića.

Tim povodom, umjetnička direktorica i koreografkinja BMA, prof. Arleta Ćehić, izjavila je: "Nije čudo u dobrim uvjetima ostvariti dobre/odlične rezultate i biti kreativan u koreografskom, kostimografskom i svakom drugom smislu, potrebnom za određenu razinu opstanka i reprezentativnosti. Ali je zaista čudo, u svakojakim nevjetima: počevši od dvorane za vježbanje, kadrovske logistike itd, to ipak nekako postići. Svaki grad, koji imalo drži do kulture i umjetnosti, treba imati baletsku školu financiranu od Grada, a refleksija ulaganja u ovaj krhki vrhunski sport i umjetnost je dugoročna vrijednost budućih generacija."

Balet Mostar Arabesque, djeluje već 14 godina u Mostaru i svojim vrijednim radom i entuzijazmom je učinio da balet postane popularna i nepobitna činjenica u gradu i županiji. Pored izvanrednog uspjeha na Balkanskim kvalifikacijama za svjetsko finale Dance World Cup, gdje su osvojili 9 medalja i 5 pehara, spomenimo samo važnije realizirane projekte do  sada:

koncerti: 
„Naša djeaca plešu klasični balet“ u kontinuitetu od 2010 do 2018, 
Humanitarni koncerti i donacije za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju od 2012 do 2018
Internacionalno natjecanje u baletu „Mia Čorak- Slavenska“ Zagreb 2014
World Ballet Competition Open Romania, Sibiu, Rumunija 2015
International Ballet Competition Domenico Modugnio, Bari, Italija 2016
Organizacija masterclass-a sa Carolyn Dorfman Company, NY, USA u suradnji s Narodnim pozorištem Sarajeva i veleposlanstvom Amerike u studenome 2016 
International Ballet Competition Domenico Modugnio 2016, Italia, Finale Dance World Cup:  Offenburg 2017 i Sidges 2018,
Otvaranje i zatvaranje Dječijeg festivala Male Melodije Mostara svake godine od 2009 do 2018, 
Otvaranje regionalnog događaja Večernjakov pečat od 2013 do 2018
Dva projekta podržana od FMON, na temu borbe protiv svih vrsta ovisnosti: "Tko počne s travom- završi pod travom“ 2017 i "Imaš sve, kad poroku kažeš NE" 2018

U srijedu, 18.12.2019, HD HS Kosača u 19 sati, građani Mostara imaju priliku po 10. put podržati male i velike balerine svoga grada, koje ga već desetljeće vrijedno promoviraju kako u BiH, tako i izvan nje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.