nagradila ga čapljina

Akademiku Peharu park za pola stoljeća brige o gradu

29.09.2018.
u 11:14

Na prigodnoj svečanosti u ugodnom jesenskom predvečerju otvoren je gradski park kod Srednje škole u Čapljini,koji je dobio ime po akademiku dr. Jakovu Peharu. Svečanosti je nazočio i sam akademik prof. dr. Jakov Pehar, inače predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, koji je biranim riječima zahvalio na tom činu.

Uistinu rijedak događaj

- Toplo zahvaljujem jer ovo je rijedak događaj. Načelnik je prihvatio ideju mojih kolega da se parku da ime Jakov Pehar, uložio je velik trud i sve ono što je trebalo da se ideja realizira - kazao je, uz ostalo, akademik Pehar, zahvalivši svima uključenim u realizaciju, kao i građanima Čapljine, podsjetivši da je cijeli projekt zelene oaze počeo prije šezdeset godina.

- Svako vrijeme ima svoje velikane, ali rijetko koji velikan doživi ovo što je Čapljina priredila svojem sugrađaninu, akademiku Jakovu Peharu, za pola stoljeća, a možda i koju godinu više, njegove brige za ovaj grad i njegovu hortikulturu. S Jakovom ste mogli razgovarati ujutro, podne i navečer o tome je li jednostavno podšišano, potkresano, a prije svega je li u Čapljini sve u redu, je li sve onako kako treba biti - naglasio je Josip Muselimović, glavni tajnik HAZU-a u BiH. Okupljenima se obratio i dr. Smiljan Vidić, čapljinski načelnik, kazavši:

- Poznato je da svi Čapljinu prepoznaju po mnogo zelenih površina, cvijetnjacima, širokim ulicama, nogostupima, parkovima, ali nikada tako lijepo uređenih površina nije dosta, pa je zato moje i, svakako vaše, zadovoljstvo što smo završili još jedan prostor u kojem ćemo se moći odmarati.

Zaslužni akteri

Svaka priča ima svoje aktere, osobe zaslužne da se ona ispriča i da se posao završi - kazao je načelnik dr. Vidić te zahvalio svima koji su doprinijeli revitalizaciji, od federalnog i županijskog fonda za zaštitu okoliša, pa do izvođača radova i samog akademika Pehara.

Revitalizirani park simboličnim uključivanjem fontane u rad, Park Jakova Pehara, otvorio je načelnik Vidić, koji je akademiku Peharu uručio i zahvalnicu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije