Bihaćka Podružnica HKD “Napredak” obilježila 120. godišnjicu utemeljenja

Aida Kulauzović predstavila životnu borbu samohrane majke

13.10.2022.
u 18:49

Bihaćka Podružnica HKD “Napredak” u okviru obilježavanja 120. godišnjice svog utemeljenja upriličila je u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću predstavljanje knjige “Trnovit put jedne žene” autorice Aide Kulauzović. Riječ je o autobiografskoj knjizi koja prati životnu priču i borbu samohrane majke, piše Večernji list BiH.

Priča je to o dubokoj povezanosti majke i sina, bezuvjetnoj i bezgraničnoj ljubavi koja joj daje snagu da se izbori s nepravdom, problemima i poteškoćama na svom životnom putu. Vrlo emotivnoj promociji knjige “Trnovit put jedne žene” autorice Aide Kulauzović u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću nazočilo je mnoštvo ljubitelja pisane riječi. Promocija je počela na poseban način.

Oaza mira

Svim ženama podijeljene su crvene ruže bez trnja, a potom je uslijedio performans autorice koja je biranim riječima s puno osjećaja i ljubavi knjigu stavila u ruke svoga sina jedinca, kojemu je ona i posvećena.

- Knjigu sam pisala godinu i osam mjeseci tijekom noći do ranih jutarnjih sati, nakon čega sam odlazila na posao. Nisam bila ni svjesna da će to biti knjiga - kaže njezina autorica Aida Kulauzović i objašnjava zašto je dio svojeg života odlučila podijeliti s drugima.

- Ovakav naslov knjizi nisam dala ja, već moj sin kad je doznao da mu je majka posvetila knjigu i kad sam mu rekla o čemu pišem. On je, kao iz topa, odgovorio da knjiga nosi naslov “Trnovit put jedne žene”. Adnan iza sebe ima brojne operacije tijekom kojih sam se sama uz njega borila. Samohrana sam majka koja je od pete godine s njim vodila borbu, liječili smo ga ovdje i nismo tražili nikakve humanitarne akcije. Podigla sam kredit za njegovo liječenje i posljednja je operacija bila u sedamnaestoj godini. Majka ga nije ni jedne sekunde ostavljala u sobi u kojoj je boravio. Moja najbolja prijateljica bio je rokovnik - bilježnica, a svoj dnevni boravak nazvala sam - oaza mira - kaže Kulauzović. Ističe kako svoju inspiraciju pronalazi u vodi, u rijeci Uni za koju kaže kako je neprocjenjiva. Svatko Unu doživljava na svoj način, a ja emocijama. Uživam u njezinim bojama koje mi daju inspiraciju. Zaposlenica sam Kazneno-popravnoga zavoda u Bihaću. Radim s osuđenim, pritvorenim osobama i to su moji ljudi. Svaki iza sebe ima svoja kaznena djela. Kad s njima razgovaram, osjećam se ispunjeno, pogotovo kada se iza toga vidi rezultat, što sam im pomogla - kaže autorica knjige “Trnovit put jedne žene” Aida Kulauzović.      

Mia Hodžić, moderatorica i promotorica, koja potpisuje i recenziju knjige, istaknula je kako je riječ o djelu kroz koje upoznajemo hrabru majku ogromnog srca i njezina malog sina koji se snagom ljubavi uspješno bore sa svim nedaćama na njihovu trnovitom životnom putu.

- Danas, u 21. stoljeću najaktualnije su društvene mreže, pa je tako došlo do suradnje između Aide i mene. Na Aidinoj Facebook stranici ponekad sam komentirala neke njezine objave. Aida je tako prepoznala moju volju i želju za pisanjem pa je tako i došlo do naše suradnje. Prije nekoliko mjeseci pročitala sam Aidinu knjigu “Trnovit put jedne žene”, u kojoj je svaka stranica natopljena s puno ljubavi. To je neopisivo, to treba stvarno doživjeti. Kako čitate knjigu, tako i doživljavate sve što je Aida sama proživljavala - kaže promotorica knjige Mia Hodžić. Dodaje kako će ovo djelo imati ogroman odjek u javnosti.

Nema predaje

Ne treba se predati u životu, Aida nam je poslala snažnu poruku da, bez obzira na to što nam se dogodi, okrenemo novi, potpuno prazan list i samo nastavimo dalje - istaknula je Hodžić. Aida Kulauzović ima svoju autorsku Facebook stranicu na kojoj iza sebe ima na stotine, 219 priča koje su dio životopisa, a prate ih pomno odabrane fotografije. Uskoro možemo očekivati i novu, djelo “Srodne duše” koje je, kako ističe Kulauzović, istinita knjiga s izmišljenim likovima. Promociju knjige “Trnovit put jedne žene” autorice Aide Kulauzović u Bihaću upriličila je bihaćka Podružnica Hrvatskoga kulturnog društva “Napredak”.

- Bihaćka Podružnica HKD “Napredak” već desetak godina surađuje s brojnim spisateljima s područja Unsko-sanske županije, a posebice u gradu Bihaću. S tri naša izdanja prerasli smo u veće društvo i ostvarili suradnju s mnogim ljudima koji se bave pisanom riječju.

Organizacijom ove promocije potvrđujemo da pod okriljem HKD “Napredak” podupiremo mlade spisatelje i pružamo im mogućnosti i priliku predstaviti svoja književna djela. Ovo je odlična prigoda da književnoj publici predstave svoj umjetnički i pedagoški pristup i izričaj - kaže Zdravko Ivanek, predsjednik HKD “Napredak” Bihać. Dodaje kako će bihaćka Podružnica do kraja godine predstaviti svoju monografiju, a uslijedit će folklorni i glazbeni nastupi njihovih članova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije