DANI HRVATSKOG FILMA

20. DHF uz posavske poskočice, gulaš i hercegovačku gangu

orasje03_nak_bih_100915
11.09.2015.
u 06:00

LIJEPA JE ova filmska tradicija koju Ivo Gregurević nosi na svojim plećima

Filmski festival neslužbeno je počeo velikom posavsko-hercegovačkom zabavom "Večer Hercegovine u Posavini". Upravo je na toj zabavi pokazana sva ljepota posavske izvorne pjesme i plesa, hercegovačke gange i dalmatinskog kola poskočica Linđo. I kako je festival odmicao, a filmovi i dalje punili orašku kinodvoranu, ni gastrodelicije nisu zapostavljene. Izdvajamo posebno onu za koju je bio zadužen Slavonac Stanko Prepunić iz Županje, inače redoviti gost Dana hrvatskog filma u Orašju.

- Punih 20 godina sam uz Dane hrvatskog filma u Orašju pa se zapravo osjećam kao dio organizacijskog tima. Svih tih godina, zamišljeno kaže Stanko, prate me zapravo prelijepe slike i ugodni razgovori s glumcima pa ih se rado prisjećam. Redovito je, kaže, zadužen za pripremu domaćih slavonskih specijaliteta u čemu je pravi majstor.

- Ma sve je lijepo kad sam u njihovoj blizini! Najljepše je kad smo bili u prirodi, kad nije bio restoranski ambijent. Prvih godina okupljali smo se uz Savu, ribarili s glumcima, pa na vikendici kod prijatelja Šerifa u Domaljevcu, za njih smo pripremali domaću pogaču i pekli slaninu. Priroda je najljepša za ovakva druženja, i to će vam potvrditi svi glumci, ističe Prepunić.

- Jako je lijepa ova filmska tradicija koju Ivo Gregurević nosi na svojim plećima, a svi mi pokušavamo pomoći da se gosti u Orašju osjećaju kao u svom domu. I ja se u Orašju osjećam kao kod svoje kuće jer sam u proteklom ratu ovdje bio na terenu u kući Živkovića pa znam reći da sam u ratu bio izbjeglica u Bosni jer se Hrvatska branila i u Posavini, naglašava Pekunić i dodaje: - Nakon 20 godina festivala poručio bih Posavcima da budu sretni što imaju takvog čovjeka koji sve ovo gura i neizmjerno voli svoj kraj. Nigdje nećete pronaći čovjeka kao što je Ivo koji je sposoban dovesti ovoliki broj glumaca u Orašje. Dobro zna što njima treba, a još bolje poznaje svoj narod koji prihvaća glumce kao svoje najrođenije prijatelje, kazao je Županjac Stanko Pekunić.

Čuvari tradicije

Posavski Hrvati svoju tradiciju čuvaju od zaborava i njegovanjem folklorne tradicije pa najdraže i najveće fešte u Posavini, a takva je rujanski DHF, filmski festival u Orašju, uvijek prati izvorno posavsko kolo, a u njemu snaše, mlade Posavke i Posavci u originalnim posavskim izvornim nošnjama.

Iz bakinih škrinja izvlače rubine, kožuhe, tkanice, pregače, štirkaju se šlinge i na koncu oko vrata stavljaju zlatni dukati, kako bi cijela posavska nošnja zablistala u punom sjaju u posebnim feštama, a takva je upravo filmski festival. Svi glumci rado se slikaju s folklorašima pa se valja pokazati u najljepšem svjetlu. Marijana Dominković iz Tolise rado je pozirala s glumcima i uz to objašnjavala, posebno brojnim novinarskim ekipama kojima je oraški festival odavno prirastao srcu, što je zapravo obukla za festivalsku feštu i zašto je voli oblačiti.

- Ljubav prema izvornoj posavskoj nošnji naslijedila sam od mame i bake. I danas u obitelji radimo originalnu hrvatsku posavsku nošnju. Sve to začinimo s velikom dozom ljubavi pa u cijelom poslu zapravo uživamo, kaže Marijana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije