NOVI NAČIN TRGOVINE

Kroz plaćanje najamnine i u BiH do kupnje željenog stana

\'stanovi\'
Ilustracija
23.02.2011.
u 09:19

-Ideju o ovom načinu prodaje stanova dao nem je upravo jedan podstanar. Rekao je da bi on kupio stan, ali i zamolio nas da ga mi nekako kreditiramo i tako smo krenuli, tvrdi Matković

U okolnostima nesklonim potencijalnim kupcima (financijska kriza, neizvjesnost oko radnih mjesta, pooštravanje kriterija za dobivanje kredita, mogućnost povećanja kamata), koje se odražavaju i na investitore jer sagrađene stanove ne mogu prodati, skupina mladih hercegovačkih investitora ponudila je dio svojega novosagrađenog stambenog fonda u najam s pravom kupnje. Sudeći po odazivu, postigla je pun pogodak. Prema dostupnim podacima, oni su piloti u ovakvom načinu ponude stanova u BiH, dok se u Europi to već godinama radi.

Kreditiranje najamninom

U tržištu nekretnina postoji mogućnost da kupac izabere stan, useli se i plaća najamninu, a ukoliko se odluči za kupnju istog, dio uplaćenog iznosa za najamninu odbija se od cijene stana.

-Ideju o ovom načinu prodaje dao nem je upravo jedan podstanar. Rekao je da bi on kupio stan, ali i zamolio nas da ga mi kreditiramo. Vidjeli smo kako se to radi u Europi i odlučili smo na tu vrstu najamnine. Ide nam dobro. Tek tjedan dana nakon odluke ugovorili smo prodaju četiri stana na ovaj način, rekao je Marko Matković, jedan iz skupine investitora.

Marko je pojasnio kako u slučaju da se postanar odluči na kupnju stana koji unajmljuje, od mjesečne najamnine jedan dio uplate se priznaje pod cijenu stana. Skupina je napravila jasna pravila, a postoji i tablica po godinama koliki dio ukupne najamnine se priznaje. Tako se u prvoj godini priznaje 90 posto od uplaćene najamnine u drugoj 85 posto, u trećoj 70 i tako redom.

-Podstanar, primjerice za 7 godina, plaćajući najamninu od 400 KM mjesečno, uplati 33.600 KM. Ako se odluči za kupnju stana on može dobar dio svojih sredstava vratiti, inače taj mu novac propada, tvrdi Matković.

Posljedice svjetske ekonomske krize te loša kupovna moć stanovništva ostavile su traga i na tržištu nekretninama u BiH.

Prodaja neće još krenuti

Iako su cijene smanjene, u prosjeku između 300 i 500 maraka ili oko 20 do 30 posto po četvornom metru, potražnja je bila relativno mala, a prema podacima agencija koje se bave prodajom nekretnina, takvo stanje se može očekivati i u sljedećem razdoblju, ili bar u prvoj polovini ove godine. Sve je manje onih koji kupuju nove stanove, zbog njihove cijene. Sada su povoljniji stanovi u staroj gradnji.

Okolnosti za kupnju novoga stana trenutno nisu sklone: banke su pooštrile uvjete za odobravanje kredita; kamate su porasle; plaće i mirovine godinama miruju; rastu troškovi života; komunalne usluge neće pojeftiniti…

Iz agencije za prodaju nekretnina tvrde da se ove godine ne treba očekivati oporavak tržišta nekretnina, a zavisit će i od banaka.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dasa
16:16 17.03.2011.

Molim Vas da mi napišete kontakt osobu iz gore navedenog članka.? Nevjerovatno da ga ni na jednom internet portalu nitko nije naveo.?!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?