Sve više dokaza

Kriminalne skupine bolje organizirane od države

Policija
04.09.2013.
u 09:35

Državni službenici te djelatnici policijskih i sigurnosnih agencija odaju povjerljive informacije kriminalcima za novac, a neki su i “stalno angažirani”

Sprega državnih i policijskih službenika s kriminalcima veliki je problem u Bosni i Hercegovini. Potvrdilo je to u svojoj godišnjoj informaciji o stanju sigurnosti resorno državno ministarstvo, ali i u svakodnevnom životu smo svjedoci takvih “veza”. Zadnji primjer dolazi iz Tuzle, gdje je jedna prometna nezgoda otkrila kako se zaposlenici MUP-a i osuđeni kriminalci lijepo druže. Alen Ljaljić zvani Cile, osoba koja je osuđivana zbog zloupotrebe droge, upravljao je automobilom u vlasništvu zaposlenika MUP-a Tuzlanske županije Refika Isanovića koji je u trenutku nesreće bio suvozač. Isanović je navodno ponovno zaposlen u MUP-u nakon što je bio decertificiran, a raspoređen je u centar veze u svojstvu građanske osobe.

Čvrste pozicije

Da nije u pitanju izoliran slučaj, već praksa pokazuje tvrdnja iz informacije o stanju sigurnosti BiH u 2012. godini da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH došla do podataka da pojedini državni službenici i pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija odaju povjerljive informacije kriminalcima u zamjenu za novac, a neki su “stalno angažirani” za takve usluge. U informaciji se navodi da službenici kriminalcima odaju informacije o policijskim akcijama i inspekcijskim kontrolama, a pomažu im i prikrivanjem ili uništavanjem kompromitirajućih dokaza.
- Većina kriminalnih skupina izgradila je čvrste pozicije u različitim strukturama i razinama vlasti, piše u spomenutoj informaciji.

Neorganizirana država

Stručnjak za pitanja sigurnosti i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu dr. Mirza Smajić ističe da je sve ovo potvrda teze da neorganizirana država predstavlja glavni uvjet organiziranosti kriminala. - Tu prije svega mislim na političko-ekonomsku situaciju u državi, kao i da imamo i vrlo slabe, ili nedovoljne mehanizme kontrole državnih službenika koji nerijetko imaju i pristup raznim vrstama informacija. Posebno želim istaknuti loš položaj policijskih službenika, a to podazumijeva neadekvatne plaće i vrlo često su nepodržani od samih građana i države. Ovo sve mogu biti razlozi zbog čega imamo ovakvu situaciju u državi, a čemu zasigurno doprinosi nesustavna, partikularitetna i nesinkronizirana borba protiv organiziranog kriminala u BiH, ističe Smajić. Na žalost, mali su izgledi da će se u skorije vrijeme taj ambijent promijeniti pa neće biti nikakvo iznenađenje ako i u sljedećoj informaciji Ministarstva sigurnosti BiH bude naveden problem “odavanja informacija”, odnosno suradnje državnih i policijskih službenika s kriminalnim miljeom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?