Zaduženja

Kreditna sredstva zakrpit će sve veće rupe u blagajnama

spiric
19.03.2012.
u 10:16

Nakon formiranja Vijeća ministara i usvajanja Fiskalnog okvira za tri godine, nastavak suradnje s MMF-om sve izvjesniji

Uspostava fiskalne discipline na svim razinama vlasti unutar BiH, te usvajanje državnog proračuna za ovu godinu, uvjeti su od kojih izravno ovisi nastavak suradnje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s BiH. Ta “suradnja” prvenstveno znači odobravanje novog kredita, odnosno stand-by aranžmana BiH. Nakon formiranja Vijeća ministara i usvajanja Fiskalnog okvira za iduće tri godine, nastavak suradnje s MMF-om sve je izvjesniji.

 

Novi aranžman

 

Domaće vlasti i stručnjaci slažu se u ocjeni kako je sporazum s MMF-om mnogo bolje rješenje od alternativnih, a to su povećanje PDV-a i drugih nameta. Cilj prošlog sporazuma s MMF-om, koji ističe u srpnju ove godine, bio je da se održi stabilnost mirovinskog sustava i omogući funkcioniranje države na svim razinama u situaciji kada je bilo jasno da se unutar BiH ne mogu osigurati dovoljni prihodi. Slično bi se moglo dogoditi i s novim aranžmanom, jer su blagajne na svim razinama poluprazne. Izvjesno je da bh. vlasti žele novim milijunima od MMF-a zakrpiti postojeće rupe u proračunima i izbjeći neželjene poteze, kao što su smanjenja plaća i mirovina. Ipak, nešto od toga će se morati uraditi jer MMF inzistira na smanjenju javne potrošnje. Mirovine u entitetima najvjerojatnije neće biti dirane, ali plaće u javnom sektoru hoće.

 

Stavovi sindikata

 

Sindikati nemaju baš previše razumijevanja za takve mjere, što potvrđuju štrajkovi prosvjetnih radnika i policije, a uskoro i zdravstva, te dijela administracije. Jedina dobra stvar u cijeloj priči je što će novi aranžman odvratiti domaće vlasti od razmatranja povećanja PDV-a. O tome kako će BiH u budućnosti vratiti još jedan kredit MMF-a za sada nitko ne razmišlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?