Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Krađu boksita u Hercegovini omogućili stranački čelnici

Sindikat Rudnika Posušje davno je upozoravao na problem nezakonitog vađenja boksita; vlasti se igrale gluhih telefona
10. lipnja 2010. u 09:09 0 komentara 170 prikaza
boksit
Foto: Zoran Grizelj

Zahvaljujući političkom ratu koji se već godinama u zapadnoj Hercegovini vodi između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, priča o ilegalnoj eksploataciji rude bokist nikad ne bi dobila sudski epilog. Ovakvu tvrdnju iznose djelatnici dvaju zakonitih poduzeća koji se na prostoru zapadne Hercegovine mogu baviti vađenjem, prijevozom i prodajom rude boksit - Rudnici boksita Široki Brijeg i Rudnici boksita Posušje.

U nekoliko razgovora koje je Večernjak obavio s članovima Sindikata Rudnika boksita Posušje, javno su sugerirali, uz priloženu dokumentaciju, da privatne tvrtke, pojedinci, godinama obavljaju nezakonitu eksploataciju rudnih bogatstava na širem dijelu posuške i širokobriješke općine, stječući na takav način golemu financijsku dobit, dok legalnim rudarima kasni plaća.

U nekoliko pisama od županijske vlasti sindikat je tražio obustavljanju nelegalne eksploatacije i davanje novih koncesijskih dozvola za nova nalazišta legalnim poduzećima. Sindikat je prijetio prijavom Tužiteljstvu BiH ukoliko se, kako su naglasili, “ovom kriminalu nad zapadnom Hercegovinom ne stane u kraj”. I dok ilegalci na nezakonitoj prodaji boksita zarađuju milijune, rudnici bokista u Širokom Brijegu i Posušju tek su prije 15 dana, odlukom vlade, iz tekućih grantova za poticaje proizvodnji i prestrukturiranje industrije i rudarstva dobili po 200.000 KM namijenjenih povećanju osnovnog kapitala i za obrtna sredstva, i to radi saniranja materijalnog položaja dva spomenuta gospodarska subjekta.

Odluka je, kako je službeno pojašnjeno, donesena u svrhu prevladavanja financijskih problema u poslovanju ovih poduzeća s većinskim državnim kapitalom, njihovim zahtjevima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.