na rubu rata

Kosovski Albanci: Ako se Thaçi povuče, sami krećemo u akciju!

'A Kosovo Serb child sits in a pram as Slovenia\'s KFOR vehicle passes by in the village of Rudare near the town of Zvecan August 2, 2011. The NATO force in Kosovo said on Tuesday it had requested add
'MARKO DJURICA'
02.08.2011.
u 23:00

Očekuju se uhićenja vođa Srba koje će se teretiti za smrt specijalca

Dok su se Srbi na sjeveru Kosova pripremali da i osmu noć dočekaju na barikadama postavljenima u općinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, NATO je odlučio poslati pojačanje snagama KFOR-a čijih je vojnika na ovim prostorima nešto manje od 6000. Trenutačno ih ima iz 30 zemalja, najviše je Nijemaca (1023), a Estonija ima jednog predstavnika.

Hrvata je 20. Dodatne trupe koje trebaju pomoći očuvanju sigurnosti na Kosovu trebale bi biti raspoređene sljedećih dana. Pretpostavlja se da će doći jedan bataljun, odnosno oko 700 vojnika. Dogodilo se to dan nakon što je Savjet za sigurnost na sjednici u Prištini odlučio da obavještajne službe, sigurnosne agencije i policija na Kosovu moraju biti podignute na najviši stupanj pripravnosti.

– Mora se to već jednom završiti, mora doći kraj – vjeruju kosovski Albanci.

Nema povratka na staro

Najgore je rješenje za njih, objašnjavaju nam, da se stanje vrati na ono kakvo je bilo prije 25. srpnja kada je roba iz Srbije bez carinjenja i kontrole ulazila na Kosovo i kad su Srbi zapravo kontrolirali granične prijelaze Jarinje i Brnjak preko kojih roba sada ne može ulaziti.

– Ako Thaçi to dopusti, bit će gadno. Albanci će izići na ulice. A njemu će biti bolje da odmah ode s Kosova. Ipak, vjerujemo da je za poteze koje sada poduzima dobio zeleno svjetlo iz SAD-a – pričaju Albanci u Mitrovici bojeći se da ih politika ne izbaci na ulice jer to, kažu, ni za koga neće biti dobro.

A baš je povrat na prijašnje stanje ono što traže vlasti Srbije. Ponovio je to i jučer na barikadama u Rudarima šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović. I on i ministar za Kosovo i Metohiju u vladi Srbije Goran Bogdanović i jučer su došli na Kosovo.

Dan prije ministar kosovske policije Bajram Rexhepi kazao je za Večernji list da njih dvojica na Kosovu borave ilegalno i da vlasti neće dvojiti da ih uhite. No, Bogdanović i Stefanović svejedno su ušli na Kosovo, a srbijanski mediji javljaju da je Bogdanović na barikadama izjavio: "Ovo nije geto, ovo je Srbija".

Tko je ubio Zymberija?

Forenzičari Eulexa jučer su došli na spaljeni prijelaz Jarinje kako bi napravili očevid.

Tko je to učinio, još se službeno ne zna, baš kao što se ne zna ni ubojica kosovskog specijalca Envera Zymberija. Po nekim pretpostavkama, nije isključeno da uskoro budu uhićeni predstavnici srpskih općina na Kosovu na čijem su području barikade, pa bi se, navodno, njih teretilo i za Zymberijevu smrt.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije