VELIKA ZAVJERA

KOS i Šešelj umješani u ubojstvo Zorana Đinđića

Simović
Screenshot: RTS
06.07.2010.
u 12:08

Uhićeni pripadnik zemunskog klana Miloš Simović upozorio je na nove dokaze o vezi Ace Tomića iz KOS-a i Vojislava Šešelja s ubojstvom premijera Zorana Đinđića.

BEOGRAD - Iskaz uhićenog pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića o političkoj pozadini ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića izravno upozorava na umiješanost u ubojstvo generala Ace Tomića, bivšeg šefa Vojne službe sigurnosti i Vojislava Šešelja, čelnika radikala, kojemu se sudi u Haagu za ratne zločine, doznaje današnji Blic.

- Simović je bio visoko pozicioniran unutar zemunskog klana i o političkim vezama "zemunaca" znao je isto koliko i pokojni vođa mafijaša Dušan Spasojević - kaže za Blic izvor upoznat s istragom. Blic podsjeća da je specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Miljko Radisavljević jučer izjavio Blicu kako iskazi uhićenih "zemunaca" Miloša Simovića i Sretka Kalinića mogu doprinijeti rasvjetljavanju političke pozadine ubojstva Đinđića i Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa.

Sa Simovićem je u zatvoru Zabela razgovarao zamjenik specijalnog tužitelja kojemu je Simović najavio kako ima saznanja o pozadini ubojstava ove dvojice i raspitivao se kako može poboljšati svoj, ali i status brata Aleksandra koji je također pravomoćno osuđen na 40 godina zbog ubojstva premijera i za druge zločine zemunskog klana. Nakon najnovijih saznanja specijalno je tužiteljstvo odlučilo preispitati raniju odluku o odustajanju od kaznenog progona Tomića i Šešelja zbog ubojstva Đinđića. Međutim, tvrdi Blic, izvori upoznati s postupkom koji je vođen tijekom i nakon akcije "Sablja", pokrenutom na dan Đinđićeva ubojstva, kažu da nakon atentata nisu postojali nikakvi pravni razlozi za odustajanje od kaznenog progona Šešelja i Tomića, iz čega se može zaključiti kako su razlozi za odustajanje bili isključivo političke prirode.

Šešeljevo ime nije se ni našlo na prvoj optužnici koja je obuhvaćala 44 imena, iako je protiv njega policija podnijela kaznenu prijavu zbog poticanja Milorada Ulemeka Legije i Dušana Spasojevića na ubojstvo premijera, a otkriveno je da je Šešelj primao novac od šefa "zemunaca" Spasojevića i da se s njima redovito sastajao. Ime Ace Tomića bilo je 38. na optužnici specijalnog tužiteljstva. No, tužiteljstvo je početkom 2004. priopćilo kako odustaje od kaznenog gonjenja skupine optuženih, među kojima je bio i Aco Tomić.

Tomić, bivši načelnik vojne protuobavještajne službe, ključna je osoba za istragu o poticateljima i nalogodavcima ubojstva premijera, i to je poznato od 2003. , tvrdi za Blic ugledni beogradski odvjetnik Srđa Popović koji zastupa obitelj Đinđić. Odvjetnici obitelji ističu kako nema sumnje da se još kao načelnik KOS-a Tomić sastajao s Legijom i Spasojevićem u više navrata. O tome svjedoči i službeni dokument uprave vojne sigurnosti. Na taj dokument pozvao se i Jovan Prijić, bivši specijalni tužitelj, kada je 2003. sastavljao optužnicu za premijerovo ubojstvo. Optužnica je, međutim, naglo i bez objašnjenja, povučena, a Prijić nikad nije objasnio razlog iako se u Srbiji špekuliralo da je razlog velik pritisak vlade Vojislava Koštunice koja je Prijiću postavila izbor - opstrukcija čitavog postupka ili suđenje samo počiniteljima, a ne i nalogodavcima. Današnjoj beogradskoj Politici Tomić je kratko rekao kako nije čuo za mogućnost preispitivanja odluke o odustajanju od kaznenog postupka i da "nije vrijeme za izjave o ubojstvu Zorana Đinđića".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije