Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Korekcija Ustava iz Daytona ključni je uvjet za ulazak BiH u EU

Daytonski sporazum uspostavio je mir u BiH, ali je zamrznuo državu u stanju trajne nepravde
10. veljače 2011. u 09:30 1 komentara 9 prikaza
dayton
Foto: VL FOTO

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivša državna tajnica Madeleine Albright i bivši zapovjednik NATO snaga za Europu Wesley Clark bili su jučer na Sveučilištu u New Yorku domaćini na široj raspravi povodom 15-godišnjice Daytonskog sporazuma i utjecaju na vanjsku politiku Sjedinjenih Država. U raspravi koja je održana na Sveučilištu u New Yorku sudjelovali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović, kao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton te zamjenik državne tajnice James Steinberg.

Hrvatski predsjednik Josipović je istaknuo važnost pomirenja u regiji te potrebu da se ponovno uspostavi pomirenje među zemljama koje su u nedavnoj povijesti vodile teške krvave ratove. Prema njegovim riječima, najvažnije će biti početi rješavati bolna otvorena pitanja od kojih je značajan broj vezan uz vrijeme nedavnih sukoba. Također je pozvao Europsku uniju da reafirmira svoju opredijeljenost kako bi zemlje regije krenule putem europskih integracija. Bivši američki predsjednik ocijenio je iznimno važnim događajem Daytonski sporazum za zaustavljanje rata, kao i za velik napredak koji se dogodio u BiH.

Prema riječima brojnih govornika na ovoj panel-raspravi istaknuta je potreba nadogradnje Daytonskog sporazuma kako bi omogućio približavanje zemlje prema Europskoj uniji i NATO-u. Pri tome je istaknuto da je potrebno osnažiti središnje institucije države koje, međutim, ne bi bile unitarizirane nego funkcionalno uspostavljene. Kako bi se krenulo u reforme, potrebno je što prije uspostaviti nove vlasti na temelju rezultata posljednjih izbora održanih u listopadu prošle godine. Predsjednik Izetbegović je ocijenio da Europska unija i SAD trebaju ojačati angažman. Pritom se smatra da proces europskih integracija BiH treba odvijati usporedno s procesom zatvaranja OHR-a, ali da to ne bi trebao biti uvjet za podnošenje prijave za status kandidata. Uz to je ključno provesti ustavne promjene kako bi vlasti samostalno mogle voditi zemlju.

  • Ana33:

    Muslimani.... Rzvlastili ste i potčinili Hrvate... Sad bi i Srbe... Neće IĆI... Malo sutra i prekosutra... NJET kažu Rusi... Ne sanjajte takve budalaštine!!!