Javna rasprava

Korać: Desnica Radivojević može uspješno vršiti svoje obveze

Desnica Radivojević
28.11.2012.
u 09:39

Prema mišljenju Lidije Korać i Radivojevića, bjanko ostavka ne može proizvesti pravne posljedice

Na Ustavnom sudu FBiH obavljena je javna rasprava o zahtjevu Desnice Radivojevića, kao zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH, za rješavanje spora sa Živkom Budimirom, predsjednikom FBiH.

Isti stav

Zahtjev za rješavanja spora je u vezi donošenja odluke predsjednika Budimira o prihvaćanju ostavke Radivojevića. Podsjetimo, Ustavni sud FBiH donio je 4. listopada presudu povodom zahtjeva federalnog premijera Nermina Nikšića za rješavanje spora s predsjednikom Federacije Živkom Budimirom koji je prihvatio ostavku i razriješio dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića. Ustavni sud FBiH presudio je da je predsjednik Federacije Živko Budimir, u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, nadležan donijeti odluku o podnesenoj ostavci ministra, bez prethodnog prijedloga premijera FBiH. U presudi je navedeno da ostavka, pismeno označena kao “ostavka”, dana političkoj stranci, ne može proizvoditi pravno djelovanje u tijelima vlasti u FBiH. Također, ostavljena je mogućnost Desnici Radivojeviću da podnese zahtjev za rješavanje spora pred Ustavnim sudom FBiH. U presudi se također navodi da je ostavljena mogućnost i predsjedniku Budimiru, u okviru ovlasti koje ima, da preispita svoju odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra i zamjenika premijera FBiH. No, kako se i očekivalo predsjednik FBiH Živko Budimir, ostao je pri svom ranijem stajalištu, dok je Desnica Radivojević, kojeg je zastupala SDP-ova pravnica Lidija Korać, očekivao da će Živko Budmir iskoristiti svoje pravo i poništiti odluku.

Pitanja sudaca

Tijekom rasprave obje su strane najčešće spominjale članak 59. U tom kontekstu Lidija Korać je kazala da Desnica može uspješno vršiti svoje obveze. U ovom slučaju nije riječ o ostavci podnesenoj snagom volje, već o bjanko ostavci koja je važila za sve iz SDA koji su obavljali izvršne dužnosti u vlasti, kazala je Korać, te se pozvala na izjavu ministra Erdala Trhulja prema kojoj su svi ministri iz SDA u središnjici ove stranke potpisali ostavke koje su pohranjene. Prema mišljenju Korać i Radivojevića, bjanko ostavka ne može proizvesti pravne posljedice. Dakako, najzanimljiviji dio rasprave obilježila su pitanja sudaca, jer je ostalo dosta nejasnoća vezanih uz famoznu sjednicu Vlade FBiH od 22 lipnja. Tako je sutkinja Aleksandra Martinović upitala Desnicu Radivojevića: “Na prošloj sjednici ste rekli da ste potpisali ‘ostavku’ i da bez toga ne biste mogli stupiti na dužnost”, na što je Radivojević kazao da je imenovan prije, a da je sredinom svibnja prošle godine potpisao „ostavku“. Nakon toga, Desnica je upitan koje je dužnosti sve obavljao u SDA i je li potpisivao akte. “Potpisivao sam određene akte”, kazao je Radivojević. On je kazao da je podnio prijavu protiv SDA, ali da još uvijek nije dobio povratnu informaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?