Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Koprodukcijama do filmskih hitova

Najgledaniji filmovi bili su “Sonja i bik”, za koji su ulaznice planule u sat vremena i “Halimin put”, koji je imao jako dobru promidžbu
28. studenoga 2012. u 10:41 0 komentara 2 prikaza
Dani filma

Završeno je šesto izdanje Dana filma Mostar, a čarolija pokretnih slika preselila se u sjećanje hercegovačkih filmofila koji su na mostarskoj filmskoj smotri imali prigodu vidjeti 12 filmskih ostvarenja iz regije. Nakon projekcije crnogorskog filma „As pik“ razgovarali smo s redateljem toga filma Draškom Đurovićem.

“Skup sport\"

- Ovaj film u kojem igraju Branimir Popović, nova zvijezda „Larina izbora“, i holivudski glumac Michael Madsen snimljen je u crnogorskoj produkciji, ali mislim da je dobitna kombinacija za film u regiji koprodukcija i umješna reklama. Film je „skup sport“, a nacionalne kinematografije ne mogu financijski izdržati skuplje produkcije. Pokazalo se učinkovitim i „razmjenjivati“ glumce, a još više angažirati neku holivudsku zvijezdu. To jamči veću gledanost u čitavoj regiji. Mi smo u filmu „As pik“ angažirati Michaela Madsena, proslavljenog Tarantinova negativca, a poznato mi je da u Hollywoodu ima glumaca koji žele nastupiti u europskim filmovima, pa tako i u filmovima u našoj regiji za relativno mali honorar koji se može višestruko financijski isplatiti – kaže redatelj Đurović.

Agresivna kampanja

Promidžbena kampanja posebno utječe na gledanost. Zagrebačka premijera komedije „Sonja i bik“ u zagrebačkom CineStaru najavljivana je vrlo agresivno, što je privuklo publiku i na projekciju tog filma u okviru programa 6. dana filma u mostarskom CineStaru. I film „Halimin put“ Arsena Antona Ostojića, koji govori o dirljivoj potrazi majke za sinom, bio je solidno posjećen i zbog činjenice da su odjeci s festivala u Puli stigli i do Hercegovine. No, zato je odličan film „As pik“ bio slabo posjećen. Jednostavno zato što su ljubitelji filma u Mostaru i Hercegovinu premalo znali o tom filmu. Oni koji su ga pogledali svakako će ga preporučiti drugima. Pri izlasku iz multipleks dvorane susreli smo mnoštvo gledatelja, koje je s projekcije filma o James Bondu napuštalo drugu dvoranu. Srđan Savić, direktor čuvenog niškog festivala glumačkih ostvarenja, mogao je na 6. Danima filma Mostar vidjeti nekoliko vrhunskih glumačkih izvedbi. Savić kaže kako se filmski festivali u regiji trebaju kvalitetnije umrežiti. Naše mišljenje je da pri koprodukcijama, „posuđivanjima“ glumaca i umrežavanju valja voditi računa da se ne naruši duh nacionalnih kinematografija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.