Marin Čilić:

Kontaktirat ću ATP i vidjeti što dalje. Sada imam još više motiva

cilic
VL FOTO
22.10.2011.
u 11:10

Podijeljeni su u dvije skupine. Jedne se istražuje, na druge sumnja. Ukupno je 29 tenisača i 12 tenisačica

- Ja da sam namještao mečeve? To je čista glupost ili izmišljotina, ne znam. Ne znam kako bih to nazvao, kazao nam je Marin Čilić nakon što se pojavio na popisu s još dvadesetak tenisača koji se sumnjiče na namještanje mečeva. Vijest ga je zatekla uoči leta za St. Petersburg, a po dolasku u Rusiju gdje od ponedjeljka nastupa na turniru, telefon mu nije prestajao zvoniti.

Prema pisanju švedskog dnevnog lista SvD, hrvatski tenisači Marin Čilić i Ivo Karlović nalaze se na popisu 41 igrača za koje se sumnja da su sudjelovali u namještanju mečeva. Tajni dokument sastavila je Jedinica za teniski integritet. Postoje dva popisa, na jednom su igrači pod istragom, a na drugom su oni koji su sumnjivi zbog namještanja mečeva. Čilić i Karlović su u skupini sumnjivaca u kojoj je ukupno 15 igrača i šest igračica. Na popisu igrača pod istragom nalazi se 14 igrača i šest igračica.

Sumnje zbog kladionica

– Namještene mečeve lako je prepoznati jer su uplate na njih i do deset puta veće nego što je uobičajeno. Mnogi varalice ne traže nikakvu naknadu za namještanje mečeva – izjavio je stručnjak za klađenje u jednoj poznatoj svjetskoj kladionici John Nilsson.

- Nevjerojatno je da netko može ovako optužitti bez ikakav dokaza. Teško sam ovo primio, to je kriminalno. Zbilja nikad nisam bio u takvoj situaciji. U mojoj cijeloj karijeri niti mi je netko prilazio od tih kladioničara, ili nekih sumnjivih ljudi, niti sam se susretao s takvima, niti imam želje pomišljati uopće na takve stvari, kazao je Čilić o popisu koji je izradila Jedinica za teniski integritet po dolasku u St. Petersburg gdje od ponedjeljka igra na turniru.

- Oni često izađu s takvim nekim informacijama koje nisu provjerene. Kontaktirat ću ATP pa vidjeti što dalje, kazao je Čilić, koji je u posljednje vrijeme imao dosta oscilacija u igri, pa i to može biti razlog da neki na njemu pokušaju zaraditi nešto novca. Do sada je samo dva puta dokazano namještanje mečeva, a tenisači su zbog toga drastično kažnjeni. Srpskom tenisaču Davidu Saviću i Austrijancu Danielu Köllereru doživotno je zabranjen nastup na ATP turnirima.

- Ovo će mi biti još veći motiv kada budem igrao protiv nižerangiranih tenisača. Nećemo me ovo izbaciti, kazao nam je Čilić.

Namještanje ždrijeba

Svjetsku tenisku organizaciju nedavno je potresao još jedan skandal. Sumnja se da su zajedno s proizvođačem sportske opreme Nikeom namještali ždrijeb na turnirima, kako se Novak Đoković i Rafael Nadal ne bi susreli prije finala.

Na Antikorupcijskoj konferenciji u Kölnu te sumnje je iznijela profesorica sportskog prava na fakultetu u Tallinnu, Katarina Pijetlović. Ždrijeb Grand slamova obavlja se tako da se prva četiri nositelja ne mogu sastati prije polufinala, a prva dva prije finala, a problem je u tome što je Đoković u dvanaest od dvanaest puta bio u ždrijebu s Federerom, a samim time u drugom dijelu ždrijeba uvijek su bili Nadal i Murray.

Pijetlović tvrdi da su šanse da se to dogodi 0,02 posto.

Pijetlović smatra da je za namještanje glavni krivac proizvođač sportske opreme Nike koji je time htio postići da dvojci igrača koji nose njihovu opremu omoguće lakši proboj do finala. Prema tvrdnji prof. Pijetlović, mislili su da je Federeru lakši protivnik Đoković, a Nadalu Murray.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?