ČOVIĆ - KARAMARKO

Konsenzus o koridoru kroz Neum i gradnji mosta Pelješac

hdz
11.07.2012.
u 09:28

Hrvatski HDZ pozorno prati stanje u BiH, a osobito položaj Hrvata

Trenutačna politička situacija u BiH i RH, ravnopravnost Hrvata, unapređenje odnosa između dvije stranke, izbori u BiH i RH, najava gradnje koridora kroz Neum, Pelješki most… bile su neke od tema jučerašnjeg sastanka izaslanstava HDZ-a BiH i HDZ-a RH održanog u Neumu.

Pozorno prate stanje

Izaslanstva su predvodili Tomislav Karamarko i Dragan Čović. Zanimanje medija vladalo je za sastanak pa su novinari opsjedali hotel “Sunce” u kojem je održan i prvi ovakav službeni sastanak dva HDZ-a za koje Karamarko dvoji jesu li sestrinske ili bratske stranke. “HDZ RH pozorno prati stanje u BiH, a osobito položaj Hrvata i uvijek ćemo biti uz naše prijatelje u HDZ-u BiH. Hrvati u BiH nisu manjinski već konstitutivan narod, a naravno da se ne želimo miješati u politički život u BiH”, istaknuo je predsjednik HDZ-a RH T. Karamarko. “Imamo jasno izbalansiran odnos s HDZ-om RH o pitanju koridora kroz Neum i gradnju Pelješkog mosta. Imamo slične stavove o mnogim pitanjima i svima nam je cilj da ove dvije stranke budu jedno tijelo koje će uvijek znati čuvati hrvatske interese kako u RH tako i BiH”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH D. Čović. Novinare je zanimalo pitanje gradnje koridora kroz Neum i odustajanje Vlade RH od gradnje Pelješkog mosta. “Gradnja Pelješkog mosta je nužnost. Odustajanje od gradnje je krajnje nedomoljubni čin jer zamislite situaciju da će hrvatski državljani po ulasku RH u EU kroz zemlju morati prolaziti s putovnicama”, kazao je Karamarko.

Rekonstrukcija vlasti

“Gradnja Pelješkog mosta nije samo teritorijalno i gospodarsko već i sigurnosno pa i psihološko pitanje. Mi smo u ratu ginuli kako bi se RH spojila tj. jug i sjever da budu jedno tijelo, a sada zamislite situaciju da se odustaje od gradnje mosta koji spaja dva dijela RH.

Pa lakše će Hrvati iz Metkovića i Ploča stići do Hamburga nego što će Hrvat iz Dubrovnika doći do Metkovića i Opuzena”, istaknuo je Karamarko koji je krajnje nemoralnom ocijenio i izjavu premijera Milanovića o tome da su Veliki i Mali Škoj kod Neuma, oko kojih se granično spore dvije zemlje, ustvari “dva-tri mala kamena i da o tome ozbiljna država uopće ne raspravlja. Složili su se kako Hrvati u BiH imaju pravo izboriti se za političku i drugu ravnopravnost pa su izražene nade da će se uskoro završiti i 
proces rekonstrukcije vlasti u BiH. Na upit hoće li se ići ka spajanju dva HDZ-a u BiH Karamarko je rekao kako je to stvar dogovora i odluka čelništva dva HDZ-a u BiH te da on emotivno gledajući nije oduševljen što je došlo do razjedinjenja HDZ-ova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?