Borba

Konferencija o korupciji u javnim nabavkama u BiH

Novac
25.06.2012.
u 15:21

Konferencija posvećena borbi protiv korupcije u javnim nabavkama u BiH

Udruženje građana \'Tender\' organiziralo je danas u Sarajevu drugu konferenciju o korupciji u javnim nabavkama u BiH. Generalni tajnik UG \'Tender\' Željko Grujić je kazao da je konferencija posvećena borbi protiv korupcije u javnim nabavkama u BiH i ima cilj da sudionicima i javnosti ukaže na manjkavosti i nedostatke u primjeni zakona i podzakonskih akata kao i propuste i nezakonitosti u radu relevantnih ključnih institucija. \"U kojoj su mjeri javne nabavke u BiH ugrožene najbolje potvrđuje podatak da se sa 62 posto ukupnih sredstava za nabavke usluga, robe i radova vrše na netransparentan način, čime je BiH dovedena u sam vrh, ne samo europski nego i svjetski, po prisutnoj korupciji\", kazao je Grujić novinarima prije početka konferencije. Nažalost, dodao je, u predloženom nacrtu novog zakona otvaraju se još šire vrata za rast korupcije, jer se ne nude adekvatna i odgovarajuća rješenja koja bi mogla da smanje korupciju. To je, po njegovim riječima, i bio ključni razlog da UG \'Tender\' organizira široku i sadržajnu javnu raspravu o predloženom nacrtu novog zakona.

Direktor USAID-a u BiH Allan Reed je kazao da mu je drago što se BiH hvata ukoštac s korupcijom i problemima oko javnih nabavki, pogotovo zbog toga što se nalazi na putu priključenja EU. Direktorica Agencije za javne nabavke Dženita Fočo je kazala da je veliki dio materijala koje je pripremilo UG \'Tender\' vrlo tendenciozno, paušalno i parcijalno ocijenilo nacrt zakona koji treba da ide u proceduru. Po njenim riječima, nažalost, UG \'Tender\' uvijek ide samo na paušalno i parcijalno izdvajanje onoga što može iskoristiti za potrebe nipodaštavanja rada institucija koje prate primjenu zakona. Pojasnila je da je Agencija za javne nabavke savjetodavno tijelo koje nema nikakve obaveze u pogledu represije, represivnih mjera i poduzimanja određenih koraka. \"Ono što Agencija može uraditi jest napraviti monitoring i izaći s preporukom kako ubuduće ne treba raditi, a ne sankcionirati takva postupanja\", kazala je Fočo. Upitana jesu li izašli s preporukama, odgovorila je da nisu imali zahtjev za monitoring. Predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi Amir Pilav je kazao da je taj ured prošle godine primio 1760 žalbi. \"Od početka rada Ureda 2006. godine do danas imamo stalnu tendenciju porasta broja žalbi. Suočavamo se godinama već s jednom \'eksplozijom\' žalbi u oblasti javnih nabavki, a broj riješenih žalbi pokazuje da svake godine, otprilike, najveći broj tih riješenih žalbi biva uvažen. Što znači da najveći dio žalbi nije neosnovan nego upravo suprotno\", kazao je Pilav.

Govoreći o tome šta Ured za razmatranje žalbi može učiniti u borbi protiv korupcije u okviru svojih zakonom predviđenih nadležnosti, Pilav je kazao da je prošle godine Ured podnio 13 krivičnih prijava protiv ugovornih organa u vrijednosti više od 21 milijun i 400 000 KM. Dakle, dodao je, u tom iznosu su zaključeni ugovori koji nisu imali osnova u Zakonu o javnim nabavkama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?