Odluka=kompromis

Konačno donijeta odluka u slučaju Radivojević

Ustavni sud
10.10.2012.
u 09:29

Objašnjenje: Stranačke ostavke nisu važeće za institucije vlasti, Budimir treba preispitati odluku

Ustavni sud Federacije BiH je u slučaju ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića donio odluku po kojoj je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir postupio ustavno kada je prihvatio ostavku bez prethodne suglasnosti federalnog premijera Nermina Nikšića, ali da dokument označen kao “ostavka“ dan političkoj stranci ne može proizvoditi pravno djelovanje u tijelima vlasti u Federaciji BiH.

Rješavanje sporova

- Ustavni sud Federacije BiH ostavlja mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da je povrijeđeno pravo osporenom Odlukom (Odlukom o prihvaćanju njegove navodne ostavke), da podnese zahtjev za rješavanje spora pred ovim sudom, kao i mogućnost predsjedniku Federacije BiH da u okviru svojih ovlasti preispita Odluku o prihvaćanju ostavke ministra i zamjenika federalnog premijera Desnice Radivojevića, navodi se u obrazloženju presude koju je pred zainteresiranim stranama jučer pročitala predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak.

Dane jasne upute

Ovakav sažetak i obrazloženje dugo očekivane presude bi trebao značiti da su u pravu i Budimir i Radivojević, što potvrđuju i prve reakcije iz njihovih “tabora“. Ipak, čini se kako više razloga za zadovoljstvo imaju u SDP-u, odnosno na strani koju je u sporu pred Ustavnim sudom predstavljao premijer Nermin Nikšić. Desnica Radivojević će se skoro izvjesno vratiti na ministarsko mjesto, a pitanje je samo hoće li se to dogoditi tako što će Budimir poništiti svoju odluku o prihvaćanju ostavke ili će Radivojević morati podnijeti poseban zahtjev Ustavnom sudu za rješavanje spora. Federalni ministar pravosuđa i punomoćnik premijera Nikšića Zoran Mikulić ističe kako je iz presude jasno da ostavka podnesena političkoj stranci ne proizvodi pravni učinak na institucije vlasti u Federaciji BiH, te da je Sud dao uputu i ostavio mogućnost predsjedniku Federacije BiH da preispita svoju odluku. Mikulić očekuje da će Budimir tako i postupiti.

- Kada se otklone određene stvari koje su doista samo formalne prirode očekujem da će ministar Desnica Radivojević i dalje biti član Vlade Federacije BiH. Ustavni sud je svojom presudom dao jasne upute predsjedniku Federacije u kojem smjeru treba ići, kazao je Mikulić. Savjetnica predsjednika Federacije BiH Laura Bošnjak izjavila je da je Budimir tijekom mandata uvijek postupao sukladno Ustavu i zakonima, pa tako i u slučaju ostavke ministra Desnice Radivojevića.

- On je i ranije tvrdio da je ministra Desnicu Radivojevića razriješio sukladno svojim ovlastima i da nije prekršio Ustav, što je potvrdio i Ustavni sud Federacije BiH, kazala je jučer Bošnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?