POSJET

Komarica upozorio Moorea da BiH neće opstati bez prisustva Hrvata

Komarica
11.12.2012.
u 09:22

Najmanje pomoći za povratak prognanika stiglo je Hrvatima

Banjolulčki biskup Franjo Komarica upozorio je u ponedjeljak u razgovoru s direktorom Ureda za južnu i središnju Europu u Odjelu za Europu State Departmenta Johnatana Moorea da bi se država BiH dovela u pitanje bez snažne hrvatske uloge na što je američki diplomat istaknuo da bi BiH trebala po uzoru na Hrvatsku snažnije raditi na približavanju EU. 
Kako su izvijestili iz Tiskovne agencije banjolučke biskupije (TABB) biskup Komarica je tijekom razgovora upozorio kako je od završetka rata međunarodna materijalna pomoć za obnovu porušenih domova i infrastrukture uglavnom išla srpskim i bošnjačkim povratnicima, jer se za povratak Hrvata iz BiH skoro nitko od domaćih političara nije ni zauzimao.

Primjer Hrvatske

Dodaje se da je upozorio da je ‘bez hrvatskog naroda u Bosni i sama država BiH upitna’ što bi po njemu moglo proizvesti nove tragične posljedice. Direktor Ureda za južnu i središnju Europu u Odjelu za Europu američkog State Departmenta je, prema priopćenju TABB-a, istaknuo kako on i predstavnici Vlade njegove zemlje ne prestaju poticati domaće političare, da ‘odlučnije porade na uspostavi pravne države u BiH i stvaranju preduvjeta za ulazak u EU poput Hrvatske’.

Najpouzdaniji partneri

Moore je dodao da su iz osobnog iskustva predstavnici Crkve bili „najpouzdaniji partneri“ u provedbi raznih socijalnih i odgojno-obrazovnih projekata njegove Vlade u zemljama u razvoju. Pohvalio je i konstruktivne napore Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini oko stvaranja ozračja povjerenja i zajedničkog života među pripadnicima ovdašnjih naroda. 
Predviđeno je da se direktor Ureda za južnu i središnju Europu u Odjelu za Europu američkog State Departmenta Johnatan Moore, koji je prije odlaska na ovu dužnost bio zamjenik voditelja misije američkog veleposlanstva u BiH danas i sutra susretne s vodećim političkim i državnim dužnosnicima u Mostaru i Sarajevu s kojima će razgovarati o reformama u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?