10.03.2023. u 07:01

Za Večernji list u BiH pišu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonio Tajani i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg

Za Bosnu i Hercegovinu 2023. je počela pozitivno. Dodjela statusa kandidata za članstvo u EU u prosincu 2022. godine bila je opipljiv znak da budućnost BiH čvrsto leži u Europskoj uniji. Unutar EU-a Austrija i Italija snažno su zagovarale postizanje ove prekretnice. Nakon izbora u listopadu 2022. brzo je formirano Vijeće ministara na državnoj razini. Opipljiv napredak prema članstvu u EU središnji je element programa ove vlade. To su obećavajući koraci u pravom smjeru. Sada moramo iskoristiti ovaj zamah. Vrijeme je da se svi donositelji političkih odluka pozabave dugoročnim pitanjima i krenu naprijed s reformama koje će dovesti do europskih integracija. Italija i Austrija nastavit će podržavati BiH na tom putu.

Prilikom dodjele statusa zemlje kandidata Europska unija i njezine države članice bile su jasne o tome što očekuju u pogledu reformi. Bosna i Hercegovina mora nastaviti napredovati u osam oblasti reformi, kao i u četrnaest prioriteta potrebnih za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om. Stoga je nužno da vlasti Bosne i Hercegovine ulože sve napore u tom smjeru, stavljajući reforme u središte svojih prioriteta.

Građani Bosne i Hercegovine predugo su čekali. Previše godina izgubljeno je zbog ekonomske i političke stagnacije. Previše talenata, previše mladih ljudi, previše je obitelji moralo napustiti zemlju. Nužno je da sve institucije Bosne i Hercegovine zajedno rade na davanju novog zamaha reformskom procesu, stvaranju klime međusobnog povjerenja, njegovanju konstruktivnog dijaloga i efektivne suradnje.

Političko poštenje i transparentnost prema stanovništvu dva su jako bitna elementa. Reforme za jačanje vladavine prava ili borbe protiv korupcije ne nameću se izvan Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, one su odlučujući čimbenici u poboljšanju svakodnevnog života građana. Ove su reforme ključne za prosperitet Bosne i Hercegovine i njezina stanovništva. Ovo nije birokratska vježba, već legitimni interes bosanskohercegovačkog stanovništva. One su prilika za uspjeh. Više od toga, u eri koju karakterizira povratak rata na europski kontinent i rastuća geopolitička neizvjesnost, ove reforme predstavljaju ulaganje u prosperitetnu i sigurnu budućnost. To je ono što treba jasno poručiti svima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Ohrabrujuće je vidjeti kako države članice EU-a i drugi međunarodni partneri povećavaju svoju podršku i angažman u EUFOR-ovoj operaciji "Althea" za osiguranje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Ruska brutalna agresija na Ukrajinu ima za cilj potkopati temelje međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. Putinov rat predstavlja izravan napad na Povelju Ujedinjenih naroda na koju se gotovo 80 godina oslanjaju ne samo europske države već i sve zemlje svijeta. Kao zemlja kandidatkinja, očekujemo da se Bosna i Hercegovina jasno pozicionira i uskladi sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. Put prema Europi je dvosmjeran. Ali moramo biti jasni - ovaj put prolazi kroz Bruxelles, a ne kroz Moskvu.

Danas ćemo posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bismo se sastali s novim vlastima Bosne i Hercegovine s namjerom da ponovimo ove poruke. Kao ministri vanjskih poslova dviju država članica s dugom poviješću potpore Bosni i Hercegovini, možemo uvjeriti njezine građane i institucije da nisu sami na ovom putu. Ali ne vjeruju samo Italija i Austrija u zajedničku europsku budućnost, cijela Europska unija i njezine države članice podržavaju Bosnu i Hercegovinu, posebice u ovim vrlo složenim vremenima. Bez Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana EU će ostati nepotpun.

Sada je vrijeme da Vijeće ministara i građani Bosne i Hercegovine krenu putem reformi s novim zamahom kako biste iskoristili sve mogućnosti koje Europa pruža vašoj zemlji - vi ćete biti arhitekti svoje budućnosti, a mi ćemo biti na vašoj strani. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?