13.03.2017. u 07:00

Što se svijet više globalizira, to se više na razne načine globi pojedince. Pa i čitave narode. I dok preko televizora osluškuju što ima u zemlji i velikom svijetu, čovjeka netko iz zemlje ili velikog svijeta preko malog ekrana prisluškuje. Nekada je televizija bila prozor u veliki svijet, a sad je mali ekran dobio i velike uši. Pa se mnogi radije vraćaju dobrom starom radiju. A zbog Trumpova trijumfa, kao prije pola stoljeća, sve radije slušaju - Glas Amerike! Koji na istočnim dijelovima zapadnog Balkana još uvijek grči. A slično je i s Radio Europom. U što se uvjerila Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za sigurnost i vanjsku politiku. Govoreći o posjetu zemljama zapadnog Balkana, istaknula je kako se u Bruxelles vratila zabrinuta! Ali i puna nade te optimizma u bolje sutra. Neki su joj, što izravno, što neizravno, uzvratili - malo sutra!

Zapadna Europa i treba biti zabrinuta sve dok svi narodi na jugoistoku Europe ne budu ustavno i sustavno zbrinuti. Mogherini je kazala da EU ima potrebne alate da se prevladaju poteškoće na zapadnom Balkanu. Nadamo se da osim alata EU ima i dovoljno - zanata! Davor Ivo Stier reče da se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a slažu oko toga da se EU treba jače angažirati na prostoru jugoistoka Europe te kako su podržali hrvatsko stajalište oko toga da je potrebno potaknuti odgovorne u BiH da do lipnja dogovore promjene Izbornoga zakona. Andrej Plenković je nakon summita 27 čelnika zemalja EU-a kazao kako EU mora ostati otvoren za daljnja proširenja, posebno za susjede RH, prije svega za BiH. Iz Amerike čuje se glas kako i Trumpova administracija podržava izmjene Izbornoga zakona u BiH, odnosno izbornu jednakopravnost bh. Hrvata.

No, taj glas ne čuje se dobro u dijelovima BiH od političkog mumljanja s istoka i jugoistoka. Mnogi u BiH ne znaju gdje i kada žive. Jedni u BiH državu baštine na starim povijesnim činjenicama, drugi na nepovijesnim, treći na onim iz bliske prošlosti. Vode se žestoke raspre oko toga što je u BiH starije kokoš ili jaje, a čerupanje bh. kokoši nastavlja se nesmiljenim tempom. I to po onoj: Tko jači, taj tlači! Kao nekada kad je vrijedila ona: Veži konja gdje ti aga kaže! Pa sve sliči na odgovor jednog starog Hercegovca kad su ga pitali što je starije, kokoš ili jaje.

- Pivac - ispalio je Ero s ovoga svijeta.

Valja konačno izračunati kvadraturu bh. trokuta koji ima dvije katete i jednu hipotenuzu. U BiH postoje oni koji niječu Pitagorin poučak i poučavaju narode i građane BiH da bh. trokut ima samo dvije strane. Ne znajući da bi to onda bio obični kut. Oštri ili tupi, svejedno, oba su više nego opasna. Neki koji tako računaju sliče onom koji ne ispeče pa reče:

- S matematikom ne stoji dobro 79 posto ljudi, ja sam, hvala Bogu, među onih 22 posto!

Bilo kako bilo, Izborni zakon mora se promijeniti do novih izbora 2018. godine. Jer drugog izbora nema. Iako neki misle da će se Hrvati ipak odreći svoje konstitutivnosti u svojoj zemlji. Po logici jedne Amerikanke koja je kazala: “Jedini način da američke žene dobiju toliko željenu ravnopravnost jest da se odreknu nekih svojih prava!”

Kako stvari stoje, ništa bez zapadne mrkve i batine Bruxellesa, MMF-a, ali i prijateljskog uvjeravanja Ujaka Sama preko Velike bare. No, u balkansku baru svoje udice bacaju i politički ribiči s Urala i Bospora, pa što se upeca. Unatoč činjenici da je kristalno jasno kako uzavreli bosanski lonac ohladiti može samo - europski poklopac!

BiH ne može preživjeti bez izmjene Izbornoga zakona, ustavnih i sustavnih reformi. Brojni objavljeni statistički podaci više su nego poražavajući za BiH. Tako je prema bruto društvenom proizvodu po stanovniku BiH najsiromašnija u Europi (spašavaju je nijanse sive ekonomije i svijetle doznake dijaspore), a po nezaposlenosti treća u svijetu (prve dvije su iz zemalja trećeg svijeta). Bez nužnih reformi BiH će i dalje tonuti, a sve će i dalje podsjećati na Mujin odgovor kad su ga pitali kako živi:

- Ja živim teoretski jer praktički je nemoguće!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?